Turcia, o mare economie emergentă percepută cândva ca o stea în ascensiune de către investitorii internaţionali, a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după ce lira turcească s-a depreciat cu 36% faţă de dolar şi costurile de împrumut au crescut.
Comparativ cu trimestrul precedent, PIB-ul Turciei a urcat cu 1,3% în perioada ianuarie-martie 2019, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (TurkStat).
De asemenea, datele au confirmat că economia cea mai mare din Orientul Mijlociu s-a contractat în ritm anual cu 3% în trimestrul patru din 2018. Pe ansamblul anului trecut, economia a înregistrat un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.
Slăbiciunea din sectorul construcţiilor şi din industrie a afectat evoluţia economiei în primele trei luni din acest an, în timp ce agricultura a înregistrat creştere, a precizat TurkStat. Separat, instituţia a anunţat că în aprilie deficitul comercial al Turciei a scăzut cu 55,6%, la 2,98 miliarde de dolari, comparativ cu perioada similară din 2018, când s-a situat la 6,71 miliarde de dolari.
Citește și Tensiuni pe piața energiei. O mare companie străină își face bagajele
Luna trecută, exporturile au urcat cu 4,6%, la 14,48 miliarde de dolari, în timp ce importurile au scăzut cu 15,1%, la 17,46 miliarde de dolari.
Principalele pieţe pentru exporturile Turciei au fost în aprilie Germania (1,24 miliarde de dolari), Marea Britanie (819 milioane de dolari) şi Italia (777 milioane de dolari), iar cele mai multe importuri către Turcia au venit din Rusia (1,86 miliarde de dolari), China şi Germania (ambele cu 1,45 miliarde de dolari) şi SUA (925 milioane de dolari).
Anul trecut, lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoare în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.
Luna aceasta, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a estimat că economia Turciei ar urma să se contracte cu 1% în 2019, înainte de a se redresa gradual anul viitor, la 2,5%.
"Deprecierea lirei şi ratele ridicate ale dobânzilor vor continua să afecteze consumul şi investiţiile, deşi exporturile ar putea avea o contribuţie semnificativă la avansul PIB-ului", se arată în raportul BERD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...