Economie de război, prețuri de criză: Cum afectează războiul lui Putin masa rușilor - Reportaj la Moscova

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vladimir Putin spune că economia de război a Rusiei este bine echilibrată pentru a asigura atât „arme, cât și pâine”, dar prețul untului în sine a explodat pe fondul unei inflații galopante care destabilizează unele părți ale economiei, relatează Reuters.

Potrivit serviciului de statistică de stat, prețul unui pachet de unt a crescut cu 25,7% din decembrie până acum.

Reporterii Reuters au descoperit, din bonurile de cumpărături, că prețul unui pachet de unt de calitate superioară „Brest-Litovsk” în Moscova a crescut cu 34% de la începutul anului, ajungând la 239,96 ruble (2,47 dolari).

„Armageddon-ul untului escaladează; nu ne-ar surprinde dacă untul ar repeta situația de anul trecut cu ouăle”, au avertizat economiștii de pe canalul popular MMI de pe Telegram, referindu-se la o creștere bruscă anterioară a prețurilor la ouă, care a alarmat consumatorii.

Creșterea bruscă a prețurilor a dus la o serie de furturi de unt în unele supermarketuri, conform presei ruse, iar unii comercianți au început să pună pachetele de unt în cutii de plastic pentru a descuraja furturile.

Autoritățile, care au depus eforturi mari pentru a se asigura că războiul din Ucraina nu afectează viața cotidiană a oamenilor, monitorizează situația îndeaproape.

Dmitri Patrușev, vicepremier responsabil cu agricultura, a declarat pe 23 octombrie că guvernul va supraveghea prețurile la unt. Acesta s-a întâlnit cu principalii producători de lactate și retaileri și a spus că importurile sunt intensificate.

Prețurile la lapte au crescut, la fel ca salariile, ratele dobânzilor, prețul combustibilului și al transportului – toate componentele de preț pentru unt. Importurile de unt din Belarus nu sunt suficiente, așa că Rusia așteaptă un transport mare din Turcia și chiar din Iran și India, a raportat presa rusă.

 

Creşterea cheltuielilor militare

 

 

Reporterii Reuters care au vizitat trei supermarketuri din Moscova au găsit rafturile bine aprovizionate cu diverse mărci de unt la prețuri diferite.

Dar unii cumpărători și-au exprimat nemulțumirea.

„În special untul s-a scumpit, dar și unele fructe și legume. Cartofii și varza sunt foarte scumpe”, a spus Elena, o pensionară din Moscova. Totuși, ea a reușit să găsească castraveți și hrișcă la prețuri accesibile.

Într-un alt supermarket, Serghei Popov și-a exprimat îngrijorarea.

„În fiecare dimineață trebuie să mâncăm unt la micul dejun. Cumpărăm lapte, brânză, cârnați, ouă și pâine. Și unde s-au dus acele 1.500 de ruble (15,35 dolari)? Este foarte scump. Nu e clar de ce cresc prețurile”, a spus el.

Putin a subliniat de mai multe ori reziliența economiei Rusiei și a menționat relația dintre „tunuri” și „pâine” după ce l-a numit pe economistul Andrei Belousov la conducerea Ministerului Apărării la începutul acestui an.

Economia de 2.000 de miliarde de dolari a Rusiei a depășit așteptările: la scurt timp după ce Putin a trimis trupele în Ucraina în 2022, economiștii occidentali prevedeau o prăbușire iminentă.

În schimb, în ciuda celor mai dure sancțiuni impuse vreodată unei mari puteri, economia a crescut mai rapid decât cea a Statelor Unite și aproape toate marile țări europene.

Totuși, prețurile cresc acum, la fel și ratele dobânzilor, pe care banca centrală le-a majorat cu 200 de puncte de bază, la 21%, pe 25 octombrie – cel mai ridicat nivel din 2003. Banca centrală estimează o inflație de 8,0-8,5% pentru acest an.

Pe măsură ce luptă împotriva Ucrainei sprijinită de Occident, Rusia cheltuiește mai mult pe apărare decât oricând de la Războiul Rece – iar aceasta împinge prețurile în sus, deși Fondul Monetar Internațional prevede o creștere de 3,6% pentru acest an.

Jim O'Neill, fost economist-șef la Goldman Sachs, care a inventat termenul „BRICs” în 2001, a pus sub semnul întrebării cât de sustenabilă este această situație.

„Totul se datorează cheltuielilor enorme de apărare ale Rusiei”, a declarat O'Neill pentru Reuters referitor la imaginea macroeconomică generală. „Așadar, cred că perspectiva pe termen mediu și lung este destul de sumbră.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel