Economistul Câciu despre CURSUL EURO: Guvernul are CHEIA

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
În opinia lui Câciu, Guvernul trebuie să se miște repede. ''Dacă reușește să aducă rapid investiții străine directe și fonduri europene de minim 4 miliarde euro până la finalul lunii mai, avem șansa să nu resimțim șocul și să avem un curs care să stabiliz
În opinia lui Câciu, Guvernul trebuie să se miște repede. ''Dacă reușește să aducă rapid investiții străine directe și fonduri europene de minim 4 miliarde euro până la finalul lunii mai, avem șansa să nu resimțim șocul și să avem un curs care să stabilizeze în jurul valorii de 4,95 lei/euro.
EXCLUSIV
Analistul economic Adrian Câciu a declarat, în exclusivitate pentru DCBusiness, că direcția ascendentă a cursului euro-leu poate fi oprită doar de Guvern, Banca Națională acționând corect din punct de vedere al politicii monetare și nu i se poate reproșa nimic.

În opinia economistului, deocamdată există destui bani în piață dar în lunile următoare situația se va agrava. ''Mă aștept la un șoc în trimestrul doi pentru că fenomenul este la început'', precizează analistul economic, adăugând că leul ar putea să se deprecieze până la nivelul de 5 lei/euro.

În creșterea euro sunt identificați patru factori interni care trag cursul în sus: deficitele de cont curent, deficitul public, reducerea investițiilor și importurile mai mari decât exporturile.

''Factorii interni țin de adâncirea deficitelor gemene, respectiv deficitul de cont curent (aproape dublu față de aceeași perioadă din 2020: 239 milioane euro față de 140 de milioane euro)  și deficitul public, care atinge o valoare istorică în primele trei luni ale anului 2021 (cca. 21 miliarde lei, adică 1,9% din PIB)'' afirmă Câciu.

''Celor două deficite li se adaugă reducerea de trei ori a Investițiilor Străine Directe (care reprezenta un capital ieftin în valută) și o balanță comercială total deficitară adică dependență masivă de importuri și o absorbție de fonduri europene în scădere''.

La aceste probleme interne se adaugă doi factori externi: retragerea capitalurilor din țările emergente (deoarece fondurile de capital se pregătesc să finanțeze Planul de Redresare și Reziliență al Comisiei)  și aprecierea euro față de dolar, care va permite BCE să tipărească monedă.

''Astfel că, atunci când auzim de tendințe regionale trebuie ca oamenii să știe care sunt cele două cauze ale acestor tendințe: retragerea capitalurilor și aprecierea euro față de dolar'', a adăugat economistul.

Cauza creșterii cursului o reprezintă politicile fiscal-bugetare, iar nu politica monetară. ''Aș lăuda chiar BNR pentru că a acționat foarte bine (...) cu privire la ratele de dobândă''.

Citește și: Euro bate toate RECORDURILE! Veste PROASTĂ pentru români

Care este soluția

În opinia lui Câciu, Guvernul trebuie să se miște repede. ''Dacă reușește să aducă rapid investiții străine directe și fonduri europene de minim 4 miliarde euro până la finalul lunii mai, avem șansa să nu resimțim șocul și să avem un curs care să stabilizeze în jurul valorii de 4,95 lei/euro. Dacă nu, este greu de anticipat.

Guvernul trebuie să înțeleagă că nu te joci cu deficitele chiar dacă e pandemie. Deja trăim pe datorie. Datoria înseamnă bani. Cu cât datoria e mai mare, presiunea pe curs crește. Este timpul să ne trezim pentru că dacă vom ajunge la un curs de 5 lei/euro efectele economice dar și sociale vor fi destul de complicate''.

De asemenea, Adrian Câciu precizează că efectele Planului Național de Redresare și Reziliență nu se vor simți în 2021 întrucât banii ajung prea târziu și prea puțini ca să poată influența pozitiv economia și moneda națională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel