Efectele RĂZBOAIELOR prelungite. Ce spun EXPERȚII
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Efectele RĂZBOAIELOR prelungite. Ce spun EXPERȚII
Efectele RĂZBOAIELOR prelungite. Ce spun EXPERȚII
Războaiele prelungite sunt responsabile pentru privarea de îngrijiri medicale esenţiale a 600 de milioane de femei şi copii din lumea întreagă, potrivit estimărilor unei echipe de cercetători, publicate în revista medicală The Lancet, informează DPA.

Până în 2019, susţin cercetătorii, au avut loc 54 de conflicte armate în 35 de ţări - războaie care au durat în medie două decenii şi au reprezentat "o ameninţare crescândă la adresa accesului umanitar şi a furnizării de servicii esenţiale de sănătate, afectând cel puţin 630 milioane de femei şi copii".

Noua pasiune a lui Bill Gates. America e în mâinile lui

Echipa de cercetători, din nouă instituţii, printre care Stanford University şi London School of Hygiene & Tropical Medicine, estimează că, până în 2017, 10% din femeile din întreaga lume şi 6% dintre copii erau "fie strămutaţi forţat, fie trăiau periculos de aproape de zonele de conflict".

Între 2009 şi 2017, numărul de femei şi copii strămutaţi în urma conflictelor armate a crescut de la aproximativ 30 de milioane la peste 50 de milioane, pe fondul "creşterii populaţiei, a sporirii numărului de conflicte, a creşterii recursului la explozibile şi la arme chimice în zonele urbane".

Războaiele, au precizat cercetătorii, sunt din ce în ce mai mult caracterizate de "o lipsă de respect pentru dreptul internaţional umanitar", de utilizarea sistematică a materialelor explozive şi armelor chimice în oraşe şi de violenţa sexuală omniprezentă împotriva femeilor şi fetelor", făcând şi mai dificilă acordarea asistenţei umanitare, oferirea de servicii medicale şi protecţia lucrătorilor din domeniul umanitar şi a unităţilor sanitare în faţa atacurilor.

"Este clar că efectele indirecte ale conflictelor armate asupra femeilor şi copiilor sunt cu mult mai mari decât cele ale luptelor propriu-zise", a precizat unul dintre cercetători, Hala Ghattas, profesor la Universitatea Americană din Beirut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel