Egiptul și-a revizuit ținta pentru energia regenerabilă pentru anul 2040, reducând-o la 40% față de obiectivul anterior de 58%, a declarat duminică ministrul Petrolului, Karim Badawi, subliniind că gazul natural va continua să fie o parte esențială a mixului energetic al țării pentru mulți ani.
Înainte de a găzdui summitul climatic COP27 în 2022, Egiptul s-a angajat să crească producția de energie regenerabilă la 42% din mixul său energetic până în 2035, avansând ulterior această țintă pentru 2030. În iunie 2024, fostul ministru al Energiei, Mohamed Shaker, a anunțat un plan ambițios de a crește acest procent la 58% până în 2040, un obiectiv care a fost acum abandonat.
„Acesta este un mesaj pentru noi toți să lucrăm împreună pentru a crește descoperirile și a atrage mai multe investiții prin licitațiile oferite pentru explorare, vizând realizarea de noi descoperiri în regiune, care deține mai multe resurse, în special gaz natural,” a spus Badawi în sesiunea de deschidere a Conferinței Mediteraneene de Energie 2024.
Continua dependență de combustibilii fosili vine în contextul în care Egiptul încearcă să reconstruiască încrederea cu companiile petroliere străine, ale căror operațiuni locale au încetinit după ce o criză de valută dură a lăsat țara cu datorii de miliarde de dolari.
De la preluarea funcției în iulie, Badawi s-a întâlnit cu numeroase companii energetice internaționale, inclusiv Eni din Italia, care intenționează să înceapă forajul de noi sonde în cel mai mare câmp de gaze din Egipt, Zohr, la începutul anului 2025 pentru a crește producția.
Producția de gaz a câmpului Zohr a atins un vârf de 3,2 miliarde de picioare cubice pe zi (bcf/d) în 2019, permițând țării să devină exportator net. Însă producția a scăzut la 1,9 bcf/d până la începutul anului 2024, forțând Egiptul să crească importurile de gaze printr-o conductă care îl leagă de Israel, precum și livrările de gaze naturale lichefiate (GNL), pentru a evita un plan de întrerupere a alimentării care a durat câteva luni.
Egiptul importă, de asemenea, păcură cu conținut ridicat de sulf, importurile crescând la 255.000 de barili pe zi (bpd) în septembrie, cel mai ridicat nivel din cel puțin 2016.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...