A fost depus la Senat un proiect menit a opri fenomenul înscrierii copiilor la anumite şcoli folosind tertipul obţinerii unei vize de flotant pe raza unităţii respective.
"1. Motivul emiterii actului normativ
Ministerul Educaţiei promovează o politică a vizelor de flotant prin care părinţii care dispun de condiţii materiale superioare pot să îşi aleagă o şcoală, contrar dispoziţiilor care stabilesc circumscripţii şcolare. Astfel, Ministerul Educaţiei a aprobat Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar şi a Calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2022-2023 prin ORDINUL nr. 3.445 din 17 martie 2022, publicat în Monitorul oficial, Partea I, nr. 280 din 23 martie 2022. În sensul acestei metodologii, prin domiciliu se înţelege inclusiv reşedinţa. Prin
urmare. Ministerul Educaţiei promovează practica stabilirii fictive a domiciliului prin intermediul vizelor de flotant.
Potrivit art. 87-88 din Codul civil;
Articolul 87 Domiciliul
Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilorşi libertăţilor sale civile, este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală.
Articolul 88 Reşedinţa
Reşedinţa persoaneifizice este în locul unde îşi are locuinţa secundară.
De asemenea, potrivit art. 92 din Codul civil:
(1) Domiciliul minorului care nu a dobândit capacitate deplină de exerciţiu în condiţiile prevăzute de lege este la părinţii săi sau la acela dintre părinţi la care el locuieşte în mod statornic.
(2) în cazul în carepărinţii au domicilii separate şi nu se înţeleg la care dintre ei va avea domiciliul copilul, instanţa de tutelă, ascultându-i pe părinţi, precum şi pe copil, dacă acesta a împlinit vârsta de 10 ani, va decide ţinând seama de interesele copilului. Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, minorul este prezumat că are domiciliul la părintele la care locuieşte în mod statornic.
(3) Prin excepţie, în situaţiile prevăzute de lege, domiciliul minorului poate fi la bunici, la alte rude ori persoane de încredere, cu consimţământul acestora. De asemenea, domiciliul minoruluipoatefişi la o instituţie de ocrotire.
(4) Domiciliul minorului, în cazul în care numai unul dintre părinţii săi îl reprezintă ori în cazul în care se află sub tutelă, precum şi domiciliul persoanei care beneficiază de tutelă specială este la reprezentantul legal, în afară de cazul în carepentru aceasta din urmă instanţa de tutelă dispune altfel.
Astfel, se poate observa că dispoziţiile din metodologia aprobată de Ministerul Educaţiei sunt contrare Codului civil deoarece stabilesc că domiciliul are în vedere şi reşedinţa şi nu domiciliul minorului conform Codului civil. De altfel, nu există nicio raţiune pentru care înscrierea unui copil să se realizeze la LOCUINŢA SECUNDARĂ a părintelui, ceea ce ar echivala cu un efort suplimentar pentru transportul copilului la şcoală, care generează şi trafic suplimentar
Pentru a pune capăt acestui fenomen, generat şi încurajat de Ministerul Educaţiei, propunem completarea art. 19 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 cu următorul text: 'înscrierea şi înmatricularea în învăţământulpreşcolarşiprimar a elevilorse face la unitatea de învăţământ cea mai apropiată de locuinţa copilului, definită potrivit art 92 şi art. 496 din Legea nr. 287 din 17 iulie 2009privind Codul civil.'
În acest fel, înscrierea copiilor în învăţământul preşcolar şi primar nu se va mai face după reşedinţa (fictivă) a părinţilor, ci după domiciliu, care este mai greu de schimbat şi care are implicaţii mai mari pentru părinţi în cazul în care vor, în mod fictiv, să îl schimbe", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Impactul socio-economic este pozitiv deoarece se va asigura o dezvoltare corespunzătoare a tuturor şcolilor din România şi nu segregarea elevilor la anumite şcoli. De asemenea, se va elimina situaţia în care elevii care locuiesc lângă şcoală nu mai pot merge la şcoală deoarece un părinte a venit cu viză de flotant. Prin utilizarea domiciliului circumscripţiile şcolare se vor putea face ţinând cont de populaţia de elevi, mai transmit iniţiatorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...