COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
Acestea insistă pe lângă legislatori și administrația Biden că scoaterea Rusiei din sistemul de mesagerie financiară SWIFT ar avea consecințe de amploare care ar putea afecta economia globală și ar submina scopul sancțiunilor, au declarat persoane familiare cu această chestiune.
Firme precum JPMorgan Chase & Co. și Citigroup Inc. au sugerat Washingtonului să se limiteze la alte tipuri de sancțiuni pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate. Alte bănci cu o expunere internațională mai mică au fost mai receptive la idee, spunându-le oficialilor că ar fi un pas gestionabil. Reprezentanții băncilor au refuzat să comenteze.
Care sunt ”temerile” invocate
Opozanții ideii au transmis un avertisment: Scoaterea Rusiei din sistemul global critic - care gestionează 42 de milioane de mesaje pe zi și servește drept colac de salvare pentru unele dintre cele mai mari instituții financiare din lume - s-ar putea întoarce împotriva sa, făcând ca inflația să crească, împingând Rusia mai aproape de China și protejând tranzacțiile financiare de controlul Occidentului. De asemenea, ar putea încuraja dezvoltarea unei alternative SWIFT care ar putea afecta în cele din urmă supremația dolarului american.
Citește și: Excluderea Rusiei din SWIFT, o chestiune de zile
Energie, adusă în discuție
Deși refuză să excludă chiar și cele mai drastice sancțiuni financiare, oficialii administrației Biden recunosc în privat că nu iau în considerare în mod serios opțiunea SWIFT deocamdată, deoarece acest lucru ar bloca toate schimburile comerciale cu Rusia, inclusiv vânzările de energie care sunt permise în cadrul sancțiunilor actuale. O astfel de mișcare ar putea avea, de asemenea, ramificații mult mai largi, putând provoca o criză energetică în Europa și ruinând mijloacele de trai ale rușilor obișnuiți, un scenariu pe care oficialii spun că doresc să îl evite.
Membrii Congresului au început să ceară ca SUA să ia măsura aproape fără precedent de a deconecta Rusia de la sistem - lucru pe care administrația Biden a declarat că SUA nu îl poate face în mod unilateral - după ce măsurile anterioare nu au reușit să îl descurajeze pe președintele rus Vladimir Putin să invadeze Ucraina.
Până astăzi, SWIFT a fost blocat pentru o singură națiune în istoria sa: Iranul, în 2012, ca parte a măsurilor menite să limiteze programul nuclear al Republicii Islamice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...