Miliardarul Elon Musk a oferit 1 miliard de dolari Wikipedia, enciclopedia liberă online, cu condiția ca aceasta să-și schimbe numele în "Dickipedia" (cuvânt vulgar).
Proprietarul X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, și-a scris oferta într-o postare pe site-ul său. Anterior, el postase o captură de ecran a unui apel personal al cofondatorului Wikipedia, Jimmy Wales, în care se afirmă că site-ul "nu este de vânzare".
"Le voi da un miliard de dolari dacă își schimbă numele în Dickipedia", a scris Musk.
"Vă rog să adăugați asta [emoticoanele cu vaci și excremente] pe pagina mea de wiki", a continuat el într-o altă postare. "În interesul acurateței".
Când un utilizator, jurnalistul Ed Krassenstein, a sugerat ca enciclopedia online să accepte oferta, spunând că poate oricând să schimbe numele la loc după ce colectează banii, Musk a adăugat o condiție la oferta sa: "Minim un an. Adică, nu sunt un prost lol", a scris el.
Musk scris mai multe postări duminică în care a criticat Fundația Wikimedia, organizația non-profit care găzduiește Wikipedia, pentru că a cerut bani.
"V-ați întrebat vreodată de ce Fundația Wikimedia vrea atât de mulți bani? Cu siguranță nu este nevoie de ei pentru a opera Wikipedia", a scris el pe X. "Poți să pui literalmente întregului text pe telefonul tău! Deci, pentru ce sunt banii? Mințile curioase vor să știe...".
Aplicația "Community Notes" a aplicației, care permite utilizatorilor să se înscrie pentru a deveni colaboratori și să creeze note la postări pentru a le pune în context, a lăsat o explicație sub postarea sa, precizând inițial că Wikipedia gestionează "peste 25 de miliarde de vizualizări de pagini pe lună și peste 44 de milioane de ediții de pagini pe lună, ceea ce necesită costuri de operare substanțiale".
De asemenea, a precizat că organizația angajează auditori financiari terți, ale căror rapoarte sunt puse la dispoziția publicului.
Ulterior au fost publicate cheltuielile organizației, 146 de milioane de dolari, cât și o listă cu puncte care specifică unde se duc banii, în funcție de procente.
Wales a fost un critic deschis al lui Musk. În mai, Wales a condamnat decizia lui Musk de a cenzura criticii înainte de alegerile prezidențiale din Turcia.
"Ceea ce a făcut Wikipedia: ne-am apărat cu tărie principiile și am luptat până la Curtea Supremă din Turcia și am câștigat", a scris Wales ca răspuns la o postare a lui Musk care își apăra decizia. "Aceasta este ceea ce înseamnă să tratezi libertatea de exprimare ca pe un principiu și nu ca pe un slogan."
Musk a fost supus unor critici acerbe pentru dezinformarea promovată pe X de când a cumpărat platforma și a instituit o serie de schimbări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...