Elon Musk are o nouă țintă de atacat: Wikipedia
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Elon Musk
Elon Musk
Elon Musk are un nou cal de bătaie probabil plictisit deja de baletul nereușit pe care îl face atât cu Twitter cât și cu Tesla sau pur și simplu pentru că nu-m mai bagă nimeni în seamă.

Miliardarul Elon Musk a oferit 1 miliard de dolari Wikipedia, enciclopedia liberă online, cu condiția ca aceasta să-și schimbe numele în "Dickipedia" (cuvânt vulgar).

Proprietarul X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, și-a scris oferta într-o postare pe site-ul său. Anterior, el postase o captură de ecran a unui apel personal al cofondatorului Wikipedia, Jimmy Wales, în care se afirmă că site-ul "nu este de vânzare".

"Le voi da un miliard de dolari dacă își schimbă numele în Dickipedia", a scris Musk.

"Vă rog să adăugați asta [emoticoanele cu vaci și excremente] pe pagina mea de wiki", a continuat el într-o altă postare. "În interesul acurateței".

Când un utilizator, jurnalistul Ed Krassenstein, a sugerat ca enciclopedia online să accepte oferta, spunând că poate oricând să schimbe numele la loc după ce colectează banii, Musk a adăugat o condiție la oferta sa: "Minim un an. Adică, nu sunt un prost lol", a scris el.

Musk scris mai multe postări duminică în care a criticat Fundația Wikimedia, organizația non-profit care găzduiește Wikipedia, pentru că a cerut bani.

"V-ați întrebat vreodată de ce Fundația Wikimedia vrea atât de mulți bani? Cu siguranță nu este nevoie de ei pentru a opera Wikipedia", a scris el pe X. "Poți să pui literalmente întregului text pe telefonul tău! Deci, pentru ce sunt banii? Mințile curioase vor să știe...".

Aplicația "Community Notes" a aplicației, care permite utilizatorilor să se înscrie pentru a deveni colaboratori și să creeze note la postări pentru a le pune în context, a lăsat o explicație sub postarea sa, precizând inițial că Wikipedia gestionează "peste 25 de miliarde de vizualizări de pagini pe lună și peste 44 de milioane de ediții de pagini pe lună, ceea ce necesită costuri de operare substanțiale".

De asemenea, a precizat că organizația angajează auditori financiari terți, ale căror rapoarte sunt puse la dispoziția publicului.

Ulterior au fost publicate cheltuielile organizației, 146 de milioane de dolari, cât și o listă cu puncte care specifică unde se duc banii, în funcție de procente.

Wales a fost un critic deschis al lui Musk. În mai, Wales a condamnat decizia lui Musk de a cenzura criticii înainte de alegerile prezidențiale din Turcia.

"Ceea ce a făcut Wikipedia: ne-am apărat cu tărie principiile și am luptat până la Curtea Supremă din Turcia și am câștigat", a scris Wales ca răspuns la o postare a lui Musk care își apăra decizia.  "Aceasta este ceea ce înseamnă să tratezi libertatea de exprimare ca pe un principiu și nu ca pe un slogan."

Musk a fost supus unor critici acerbe pentru dezinformarea promovată pe X de când a cumpărat platforma și a instituit o serie de schimbări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel