Elveția, în impas: Are probleme cu activele rusești înghețate
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Banca Elveției / FOTO: Wikipedia
Banca Elveției / FOTO: Wikipedia
Valoarea activelor rusești înghețate în Elveția în contextul războiului din Ucraina a scăzut de la 7,5 miliarde de franci la 5,8 miliarde. O serie de titluri s-au depreciat sub efectul sancțiunilor internaționale.

Ca răspuns la agresiunea militară rusă în Ucraina, Consiliul Federal al Eveției a decis pe 28 februarie 2022 să reia sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Până în prezent, Elveția a aderat la toate cele 13 pachete de sancțiuni ale UE, care vizează 1.703 de persoane și 421 de companii.

La cele 5,8 miliarde se adaugă 17 proprietăți imobiliare deținute de persoane fizice, companii sau entități înscrise pe lista neagră a Occidentului, a indicat, marți, Secretariatul de Stat pentru Economie (Seco). Instituție care, de altfel, a constatat, pe baza datelor trimise, la solicitarea ei, de intermediarii financiari, că valoarea activelor înghețate este cu 1,7 miliarde mai mică decât suma comunicată în decembrie 2022.

Această diferență se datorează deprecierii unora dintre activele înghețate. Valorile mobiliare și-au pierdut din valoare sub efectul sancțiunilor. 

Fonduri în evoluție

În 2023, în urma investigațiilor demarate, Seco a reușit să înghețe active în valoare de 580 de milioane, precum și două proprietăți suplimentare. Au fost înghețate inclusiv mașini sport și de lux, opere de artă, mobilier și instrumente.

În același timp, active de 140 de milioane înghețate preventiv au fost eliberate. Precizările au scos la iveală că nu au fost îndeplinite condițiile legale pentru înghețarea acestor valori, potrivit Seco. Într-o măsură mai mică, suma activelor înghețate a fost influențată și de eliminarea (-150 milioane) și adăugarea (+50 milioane) de către Elveția a persoanelor fizice, companiilor și entităților pe lista de sancțiuni, în urma adaptărilor UE.

„Majoritatea fondurilor sunt deja înghețate de doi ani”, a rezumat Simon Plüss, directorul zonei Controluri și Sancțiuni la Export din cadrul Seco. Evoluția acestor fonduri va depinde de eventualele noi sancțiuni luate de UE. „Dar încă nu știm nimic.”

Fără presiune, spune Seco

Elveția își face bine treaba în domeniul sancțiunilor, a spus Simon Plüss, întrebat despre criticile recurente la adresa Confederației. Se colaborează cu mai multe organizații și entități internaționale.

"Nu simțim nicio presiune. Munca Elveției este apreciată" de Statele Unite și UE în special. În ceea ce privește activele rusești de aproximativ 150 până la 200 de miliarde de franci, care se află încă în băncile din Elveția, conform estimărilor, Simon Plüss a reamintit că acest lucru se referă în primul rând la persoane sau companii  care nu sunt pe lista sancțiunilor UE.

Este necesar să se distingă activele înghețate de rezervele și activele Băncii Centrale a Federației Ruse deținute în Elveția, a căror sumă totală se ridică până în prezent, conform cursului de schimb curent, la 7,24 miliarde de franci, a mai precizat un Seco. 

Tranzacțiile legate de gestionarea rezervelor și activelor Băncii Centrale Ruse sunt interzise începând cu 25 martie 2022. Valoarea activelor înghețate și a activelor imobilizate ale Băncii Centrale a Rusiei nu face posibilă aprecierea directă a eficacității sancțiunilor, spune Seco. 

Problema utilizării activelor înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei agită mințile la nivel internațional. În cadrul UE sunt în desfășurare discuții pentru a folosi profiturile acestor active pentru reconstrucția Ucrainei. Sunt necesare însă baze legale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel