Emiratele accelerează producția de gaze pentru a completa golul lăsat de ruși

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Emiratele Arabe Unite accelerează expoatarea de gaze și pentrol
Emiratele Arabe Unite accelerează expoatarea de gaze și pentrol
Prețurile ridicate ale gazului din întreaga lume în urma invaziei Rusiei în Ucraina din februarie au determinat mai multe țări furnizoare de petrol din Orientul Mijlociu să își intensifice producția de gaz și petrol. 

Emiratul Abu Dhabi este un exemplu în acest sens, săptămâna trecută, când Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a acordat un contract de 980 de milioane de dolari companiei ADNOC Drilling pentru a spori numărul de platforme de foraj în vederea sprijinirii extinderii capacității de producție de petrol și gaze a ADNOC. 

Acest lucru a urmat atribuirii cu doar câteva zile înainte de către ADNOC a unui contract de 1,53 miliarde USD în același scop.  Ambele contracte, precum și cele 3,43 miliarde USD de contracte similare atribuite de aceeași firmă în luna august, au fost acordate unor firme locale, ultimele două fiind atribuite companiei ADNOC Drilling. 

Acest lucru face parte din programul "In-Country Value" (ICV) al ADNOC, al cărui scop este de a sprijini creșterea și diversificarea economică locală. Acest program, la rândul său, este o piatră de temelie a "Operațiunii 300 de miliarde", care intenționează să ridice contribuția sectorului industrial al țării în următorii 10 ani. Acest obiectiv - care la rândul său face parte din Politica privind economia circulară 2021-2031 a Emiratelor Arabe Unite - urmează să fie atins în mare parte prin crearea a 13.500 de companii industriale în această perioadă, care acoperă sectoarele de producție, construcții, electricitate, gaze, minerit și cariere. 

Potrivit unei declarații recente a băncii centrale a EAU, se așteaptă ca PIB-ul total real al țării să crească cu 4,2% în 2022, iar PIB-ul real din afara hidrocarburilor să crească cu 3,9% în aceeași perioadă. Astfel de investiții fac parte din eforturile ADNOC de a extinde capacitatea de producție de petrol la cinci milioane de barili pe zi (bpd) până în 2030, de la puțin peste trei milioane de bpd în prezent, și de a permite autosuficiența în domeniul gazelor pentru EAU.

Eforturile Emiratelor atrag parteneri străini notabili pentru exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze astfel că șeful Eni, Claudio Descalzi, directorul general al gigantului italian din domeniul petrolului și gazelor naturale s-a întâlnit cu omologul său de la ADNOC, Sultan al-Jaber, la Abu Dhabi, pentru a discuta despre accelerarea dezvoltării proiectului de gaze acide Ghasha și a proiectului Offshore Block 2. 

Concesiunea Ghasha este cea mai mare dezvoltare offshore de gaze acide din lume (gaze cu un înalt conținut de hidrogen), care cuprinde nu doar câmpul Ghasha propriu-zis, ci și câmpurile Hail, Hair Dalma, Satah, Bu Haseer, Nasr, SARB, Shuwaihat și Mubarraz. 
Prima producție din acesta ar urma să înceapă în 2025, obiectivul fiind o producție de cel puțin 1,5 miliarde de picioare cubice pe zi (bcf/d) de gaze până în 2030. Eni este deținătorul celei mai mari părți străine din proiectul condus de ADNOC, cu o participație de 25%, urmată de Wintershall Dea din Germania (10%), OMV din Austria (5%) și Lukoil din Rusia (5%). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eugen Rădulescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel