Enel, profit în scădere în România. De Paoli: Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Enel înregistrează pierderi în România
Enel înregistrează pierderi în România
Enel și-a menținut miercuri previziunile pentru întregul an, ignorând impactul măsurilor adoptate în Italia și Spania pentru a recupera profiturile obținute de companiile energetice în urma creșterii prețurilor la gaze.

Prețurile europene la gaze au urcat la niveluri record anul trecut și au rămas ridicate din cauza îngrijorărilor legate de întreruperile de aprovizionare după invazia declanșată de ruși în Ucraina.

Unele țări au introdus măsuri de taxare a companiilor energetice considerate că au beneficiat excesiv de pe urma creșterii prețurilor la gaze, ceea ce a atras critici din partea companiilor de utilități.

"Măsurile au avut până acum un impact neglijabil asupra cifrelor noastre, deoarece deja vândusem energia către clienții noștri la un preț rezonabil, fără profituri suplimentare", a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, citat de Reuters.

La începutul acestei săptămâni, guvernul italian a anunțat că va majora taxa pe câștiguri excepționale pentru companiile energetice la 25%, de la 10%, pentru a contribui la finanțarea unui pachet de măsuri menite să protejeze firmele și familiile de creșterea costurilor cu energia, pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică.

De Paoli a declarat că a estimat un impact asupra veniturilor de bază de aproximativ 100 de milioane de euro pentru acest an din cauza măsurilor din Italia, adăugând că grupul încă evaluează plafonarea prețului la gaze din Spania.

ENEL: Donație de un milion de euro către UNHCR și Salvați Copiii pentru Ucraina

Pierderi de 154 de milioane de euro pe primul trimestru în România

Companiile Enel din România au avut o EBITDA (venituri înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) negativă, de 154 de milioane de euro în primul trimestru din acest an, de la un profit EBITDA de 73 de milioane în primele trei luni din 2021, potrivit raportului publicat miercuri de grup.

Dar a spus că regulile de plafonare a prețurilor și noile tarife de distribuție din România "afectează grav" rezultatele din această țară, adăugând că sunt în curs discuții cu guvernul.

"Nu are prea mult sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv", a spus De Paoli când a fost întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în această țară.

CFO Enel a mai declarat că: ”În România, avem două impacturi diferite, unul asupra activității de distribuție și al doilea asupra activității de furnizare. În ceea ce privește distribuția, ideea este că tarifele pentru 2022 nu reflectă costurile pe care le suportăm pentru achiziționarea energiei necesare pentru a acoperi pierderile din rețelele noastre de distribuție. Această diferență generează un potențial impact negativ de 200 de milioane de euro. Acest impact va fi recuperat în următorii 5 ani, începând cu luna aprilie a anului viitor”, a explicat De Paoli.

Alberto De Paoli a mai explicat că: ”În ceea ce privește activitatea de furnizare, guvernul a introdus un plafon de prețuri care va avea probabil un impact de aproximativ 100 de milioane de euro asupra EBITDA-ului nostru. Impactul financiar global va ajunge la aproximativ 500 de milioane de euro, deci este mai mare decât impactul economic, deoarece mecanismul de plafonare a prețurilor creează diferențe temporale între prețul pentru clienți și prețul reglementat, astfel încât diferențele dintre prețul plafon și costurile de aprovizionare vor fi recuperate de la bugetul de stat, dar cu o întârziere de 60-90 de zile”, a spus reprezentantul Enel și a adăugat că: ”Acum încă discutăm intens cu Guvernul, cu scopul de a minimiza atât impactul economic, cât și cel financiar, discutăm în mod activ pentru a găsi o modalitate de a atenua acestea două  impacturi."

Prognoza pentru 2022

Compania și-a menținut prognoza pentru EBITDA  obișnuit între 19 miliarde de euro și 19,6 miliarde de euro pentru acest an.

Profitul de bază ordinar în primele trei luni a crescut cu 6,8%, la 4,5 miliarde de euro (4,7 miliarde de dolari), stimulat de noile capacități verzi care au compensat rezultatele slabe din sectorul hidroelectric din cauza precipitațiilor scăzute.

Cel mai mare grup privat de energie regenerabilă din lume are o capacitate verde de 55 gigawați, după ce a adăugat 5,6 GW în ultimul an. De Paoli a declarat că va adăuga încă 6 GW în acest an.

Enel, care controlează compania spaniolă de utilități Endesa se bazează pe energia verde și pe rețele pentru a impulsiona creșterea, în condițiile în care dorește să aibă un portofoliu de producție de energie complet verde până în 2040.

De Paoli a declarat că investitorii s-au arătat interesați de unele dintre activele grupului, inclusiv de distribuție, din America Latină, dar a negat că ar exista un proces de vânzare în curs pentru unitatea CELG din Brazilia.

El a confirmat că grupul nu plănuiește nicio investiție de creștere în Rusia, unde Enel analizează modalități de a ieși din această țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu

pixel