Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
"Energia hidro este gigantul uitat al electricităţii curate şi trebuie să fie pus din nou pe agenda energetică şi climatică dacă ţările sunt serioase cu privire la atingerea obiectivelor lor privind emisii zero de carbon", a declarat directorul general de la IEA, Fatih Birol.
Pe lângă faptul că produc cantităţi mari de electricitate cu emisii reduse de carbon, multe centrale hidroelectrice îşi pot majora sau reduce producţia foarte rapid, ceea ce permite integrarea producţiei mai fluctuante de electricitate generate de instalaţiile eoliene şi fotovoltaice, a subliniat IEA într-un raport special dedicat energiei hidro.
În pofida acestor avantaje, multe proiecte de hidrocentrale se confruntă cu proceduri îndelungate de obţinere a autorizaţiilor, costuri ridicate şi riscuri din partea studiilor de mediu, precum şi opoziţia comunităţilor locale, susţine IEA.
Citește și: Proceduri simplificate pentru încheierea contractelor de energie electrică
În 2020, energia hidro a fost responsabilă pentru a şasea parte din producţia mondială de electricitate, adică un procent mai mare decât al celorlalte energii regenerabile combinate, acoperind cea mai mare parte a necesităţilor de electricitate în 28 de economii emergente şi în curs de dezvoltare cu o populaţie combinată de 800 milioane de locuitori, a adăugat IEA.
Capacitatea de producţie a energiei hidro ar urma să crească cu 17%, sau 230 Gigavaţi oră între 2021 şi 2030, în frunte cu China, India, Turcia şi Etiopia, însă creşterea din acest deceniu este cu aproape 25% mai mică decât expansiunea înregistrată în deceniul precedent, arată raportul IEA.
Aproape jumătate din potenţialul economic viabil al energiei hidro existent la nivel mondial rămâne nedezvoltat, în special în economiile în curs de dezvoltare, subliniază IEA. Decidenţii politici trebuie să înlătură obstacolele şi să fixeze standarde robuste de sustenabilitate pentru a se asigura că proiectele de energie hidroelectrică sunt viabile economic şi vor genera interes în rândul investitorilor. În acest fel ar putea fi deblocat actualul portofoliu de proiecte ceea ce ar creşte capacitatea de generare cu 40% până în 2030, apreciază Agenţia cu sediul la Paris.
Chiar şi aşa însă, energia hidro trebuie să crească de două ori mai mult până în 2030 pentru a putea fi atinse ţintele anunţate recent de IEA pentru a ajunge la emisii zero de carbon în 2050.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...