Energie electrică pentru Vatican: Papa Francisc a dat ordine precise
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vatican / FOTO: Wikipedia
Vatican / FOTO: Wikipedia
Papa Francisc a ordonat înființarea unei centrale solare în Santa Maria di Galeria, un oraș la nord-vest de Roma.

Să fie lumină! Papa Francisc a ordonat crearea unei centrale agrovoltaice în apropierea Romei, centrală menită să asigure alimentare cu energie electrică a Vaticanului. Într-o scrisoare redactată sub forma unui „motu proprio” (scrisoare la inițiativa Papei), Suveranul Pontif dispune înființarea unui „sistem agrovoltaic în zona extrateritorială Santa Maria di Galeria” , situat la nord-vest de capitala Italiei. Agrivoltaismul constă în producerea de energie electrică din panouri fotovoltaice instalate pe terenurile agricole.

„Trebuie să facem o tranziție către un model de dezvoltare durabilă care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, pentru a atinge obiectivul neutralității climatice”, scrie Papa, subliniind rolul energiei solare. Energia produsă va permite alimentarea centrului de transmisie Radio Vatican, dar și subzistența energetică completă a Orașului-Stat, adaugă Francisc în această scrisoare intitulată „Fratello Sole”. Vaticanul nu a precizat când va fi operațională această facilitate.

Pe acoperișul Vaticanului

Francisc, autor al enciclicii „Laudato Si’” în 2015, a făcut din ecologie unul dintre pilonii pontificatului său, iar Sfântul Scaun a aderat la Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice în 2022 și la Acordul de la Paris. În 2008, Papa Benedict al XVI-lea a dat startul inițiativelor ecologice ale Vaticanului instalând panouri solare pe acoperișul imensei Săli Paul al VI-lea care găzduiește audiențele papale săptămânale.

Cincisprezece ani mai târziu, cel mai mic stat din lume s-a angajat să-și reducă emisiile de gaze cu 20% până în 2030 față de nivelul din 2011, un angajament în primul rând simbolic având în vedere contribuția sa la emisiile globale. Instalațiile agrovoltaice, răspândite în Japonia și Coreea de Sud, generează un entuziasm din ce în ce mai mare în întreaga lume, dar sunt întâmpinate cu reticență din partea lumii agricole, care se teme de consecințele asupra prețurilor terenurilor și a productivității fermelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Uber vă poate lua cu barca din aceste locaţii

Uber lanseaza noi servicii cu pe apa in sase destinatii...

Arabia Saudită a decoperit șapte zăcăminte de petrol și gaze

Nu se precizează ce volum de resurse energetice dețin...

Cu pași mici spre marele salt al mașinii autonome

Nu există victorii mici pe lungul drum care duce la...

Airbus a pus mâna pe un contract de 24 de miliarde de dolari

Contract important pentru producătorul de aeronave.

Prețul grâului crește, porumbul se ieftinește

Contractele futures pe grâu din Chicago au crescut pe...

Ministerul Finanţelor, noi împrumuturi de la bănci

Mâine este programată o nouă licitație. 

Impozitul de 70% pe aceste venituri a intrat în vigoare

Tot de luni, 1 iulie, a intrat în vigoare şi impozitul...

Rezervele valutare ale BNR, în scădere. La cât au ajuns

Este vorba despre situația pe luna iunie. 


pixel