Energie gratuită pentru românii vulnerabili? Un nou proiect de lege poate schimba tot

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Compensarea locală a facturilor la energie este posibilă din surplusul produs de autorități, propunere legislativăce a fost avizată pozitiv de  Consiliul Legislativ.

Facturile la energie ale consumatorilor vulnerabili ar putea fi acoperite din producția locală de electricitate

Consiliul Legislativ a emis un aviz favorabil privind propunerea legislativă de completare a Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, care prevede introducerea unui nou articol – 64¹ – ce ar permite unităților administrativ-teritoriale să utilizeze surplusul de energie electrică produs local pentru compensarea facturilor consumatorilor vulnerabili.

Propunerea, înregistrată la Consiliul Legislativ cu nr. D394/21.05.2025 și transmisă de Secretariatul General al Camerei Deputaților, creează, potrivit expunerii de motive, cadrul legal pentru un mecanism local de sprijin, reglementat prin hotărâri ale autorităților locale, destinat combaterii sărăciei energetice.

Un proiect cu impact social, dar cu probleme de claritate și coerență legislativă

Deși Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, a formulat mai multe observații de natură tehnico-legislativă. În forma sa actuală, proiectul nu respectă în totalitate cerințele Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativă, întrucât:

Redactarea conține expresii ambigue sau redundante;

Nu este clar în ce situații se aplică hotărârile consiliilor locale, județene sau ale Consiliului General al Municipiului București;

Termeni precum „autoritate deliberativă” trebuie înlocuiți cu formulări conforme Codului administrativ;

Se solicită clarificarea condițiilor de eligibilitate și a mecanismelor de compensare pentru a evita discrepanțele de la o UAT la alta;

Se propune reformularea articolului final ca articol distinct (art. II), care să stabilească atribuțiile Ministerului Energiei și ale ANRE privind elaborarea normelor de aplicare.

Măsura vine în completarea altor acte normative existente

Consiliul Legislativ atrage atenția că există deja reglementări în vigoare care vizează protejarea consumatorilor vulnerabili, precum:

  • OUG nr. 6/2025, care stabilește măsuri pentru clienții finali din piața de energie electrică (aplicabilă până la 30 iunie 2025) și gaze naturale (până la 31 martie 2026);

  • Legea nr. 226/2021 privind protecția socială pentru consumatorii vulnerabili.

Din acest motiv, se recomandă ca noua lege să prevadă expres că măsurile propuse se aplică complementar celor existente și nu pot duce la excluderea beneficiarilor din alte forme de sprijin instituite la nivel național.

Pas important spre descentralizarea sprijinului social în energie

Dacă proiectul va fi adoptat, unitățile administrativ-teritoriale vor putea adopta, prin autoritățile deliberative, scheme proprii de sprijin pentru persoanele vulnerabile, folosind energia electrică produsă în regim propriu (de exemplu, prin panouri fotovoltaice sau centrale locale).

Această descentralizare ar permite o mai bună adaptare la nevoile comunităților și o utilizare eficientă a resurselor energetice locale, însă succesul implementării va depinde de normele care urmează a fi elaborate de Ministerul Energiei și ANRE în termen de 90 de zile de la adoptarea legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dan Sucu. Foto: Agerpres
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel