Entuziasm la bursele europene. Sectorul bancar, principalul factor de creștere
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Se poate spune că a fost o zi bună / FOTO: Freepik
Se poate spune că a fost o zi bună / FOTO: Freepik
Bursele şi acţiunile băncilor europene au revenit luni pe creştere, graţie unei serii de informaţii privind sectorul bancar american apreciate în mod pozitiv de investitori, informează AFP.

Principalele burse europene au deschis şedinţa de luni în creştere dar nu au recuperat încă pierderile de vineri. În jurul orei 11:45 GMT, indicele principal al Bursei de la Paris era în creştere cu 1,08%, Bursa de la Londra afişa un avans de 0,83%, cea de la Frankfurt înregistra o creştere de 1,26% iar cea de la Milano un avans de 1,45%.

La New York, în tranzacţiile electronice ce preced deschiderea oficială a burselor, indicele Dow Jones era în creştere cu 0,68%, indicele S&P 500 era în creştere cu 0,72% iar Nasdaq afişa un avans de 0,42%. Preluarea totalităţii depozitelor şi împrumuturilor Silicon Valley Bank (SVB), care a dat faliment la începutul lunii martie, de către banca americană First Citizens pare să fie primită în mod favorabil de investitori.

"Operaţiunea de rezoluţie bancară pare să se fi derulat cu celeritate şi lasă se se înţeleagă că sistemul bancar american este mai rezilient decât temerile actuale", a comentat Sebastian Paris Horvitz, director de cercetare la Banque Postale AM.

În plus, potrivit agenţiei de informaţii financiare Bloomberg, autorităţile americane ar intenţiona să prelungească o facilitate de împrumuturi de urgenţă pentru bănci, ceea ce ar oferi mai mult timp băncii First Republic să îşi consolideze bilanţul contabil. În consecinţă, "asta ar permite evitarea unei crize bancare acute" potrivit investitorilor, susţine Stephen Innes, analist la SPI Asset Management.

În consecinţă, în tranzacţiile electronice ce preced deschiderea burselor de pe Wall Street, acţiunile First Republic înregistrau un salt de 25% iar acţiunile First Citizens afişau o creştere de 34%.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 care regrupează acţiunile băncilor înregistra o creştere de 1,50% în jurul orei 11:40 GMT. La rândul lor, acţiunile principalelor bănci europene erau şi ele în creştere, în frunte cu titlurile Deutsche Bank (+4,71%), Commerzbank (+3,20%), BNP Paribas (+2,32%) sau Barclays (+2,29%).

Pe piaţa de obligaţiuni, investitorii au dat prioritate acţiunilor în defavoarea titlurilor de stat, astfel că randamentul la care se împrumută statul german pe zece ani era în creştere în jurul orei 11:40 GMT până la 2,23%, faţă de unul de 2,12% înregistrat vineri seara.

Pe piaţa petrolului, cotaţiile au revenit şi ele pe creştere luni. Barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai înregistra în jurul orei 11:40 GMT o creştere de 1,25%, până la 75,93 dolari, în timp ce barilul de ţiţei american WTI era cotat în creştere cu 1,20% până la 70,09 dolari.

Pe piaţa valutară, moneda euro s-a apreciat cu 0,14% în raport cu dolarul american, fiind cotată la 1,0775 dolari pentru un euro. Francul elveţian s-a apreciat şi el cu 0,38%, fiind cotat la 1,0914 dolari. 

Citește și BVB închide ultima zi a săptămânii cu scăderi pe majoritatea indicilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...


pixel