China își consolidează poziția de lider mondial în energie regenerabilă, construind în prezent de două ori mai multă capacitate eoliană și solară decât restul lumii, potrivit unui studiu publicat joi de organizația americană Global Energy Monitor (GEM).
China, de departe cel mai mare emițător din lume, cu 1,4 miliarde de locuitori și intensitatea sa de producție, s-a angajat să-și stabilizeze sau să reducă emisiile până în 2030, apoi să atingă neutralitatea carbonului până în 2060.
Astfel, își dezvoltă puternic capacitățile din surse regenerabile: sunt în curs de realizare parcuri solare cu o capacitate de 180 de gigawați (GW) și 159 GW de energie eoliană. Potrivit acestui raport, acest total de 339 GW „reprezintă 64% din energia solară și eoliană” aflate „în prezent în construcție” pe planetă, aproape dublu față de restul lumii la un loc. China este urmată de Statele Unite (40 GW), Brazilia (13 GW), Regatul Unit (10 GW) și Spania (9 GW).
Tot cărbune
Acești 339 GW reprezintă o treime din noile capacități eoliene și solare totale anunțate de autoritățile naționale și pentru care a început efectiv construcția, „care depășește cu mult” media mondială (7%), notează studiul.
„Contrastul puternic dintre aceste două procente ilustrează natura foarte proactivă a Chinei în privința angajamentele sale pentru construirea de proiecte de energie regenerabilă”, subliniază ea.
Cu toate acestea, China se bazează mult pe centralele pe cărbune, o energie fosilă foarte poluantă, pentru a satisface cererea în creștere de energie electrică. De asemenea, luptă să transporte o parte din energia regenerabilă, cea produsă în regiuni îndepărtate, către centrele economice și dens populate din est.
Cu toate acestea, capacitatea combinată de energie eoliană și solară din China ar urma să o depășească pe cea a cărbunelui acolo în acest an, potrivit GEM. Conform studiului, această expansiune rapidă a energiei regenerabile crește speranța că emisiile Chinei vor atinge vârful mai devreme decât se aștepta.
Nicio oțelărie pe cărbune în 2024
Într-un raport separat publicat joi, Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (Crea), un institut de cercetare cu sediul în Finlanda, susține, de asemenea, că autoritățile chineze nu au eliberat noi autorizații pentru proiecte de oțelărie pe cărbune în prima jumătate a anului 2024.
Potrivit acestui studiu, care vorbește despre un posibil „punct de cotitură”, aceasta este prima jumătate în care astfel de autorizații nu au mai fost eliberate din septembrie 2020, când China și-a anunțat angajamentele privind emisiile pentru 2030 și 2060.
„Odată cu vârful cererii de oțel în China”, „există un potențial semnificativ de a elimina treptat producția pe bază de cărbune, reprezentând o oportunitate semnificativă de reducere a emisiilor în următorii 10 ani”, precizează Crea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...