Erdogan atenţionează Grecia că va plăti un ''preţ ridicat'' dacă va încălca în continuare spaţiul aerian al Turciei
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Erdogan a bătut palma cu Putin. Turcia va fi noul hub de gaze al Rusiei
Erdogan a bătut palma cu Putin. Turcia va fi noul hub de gaze al Rusiei
Grecia va plăti un ''preţ ridicat'' dacă va continua să încalce spaţiul aerian turc şi ''să hărţuiască'' avioanele turce în Marea Egee, a atras atenţia sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP.

Duminica trecută, Ankara a afirmat că avioane turce în misiune în această zonă au fost vizate de sistemul de apărare aeriană S-300 al Greciei şi a denunţat o "acţiune ostilă".

"Grecia, uită-te în istorie. Dacă vei continua aşa, vei plăti un preţ ridicat", a declarat preşedintele turc în cadrul unui miting în regiunea Mării Negre.

"Avem ceva de spus Greciei: nu uitaţi de Izmir", a adăugat el, făcând referire la oraşul din Marea Egee pe care grecii îl numesc Smyrna.

Ocuparea Smyrnei de către Grecia, căreia i-a fost acordat printr-un tratat de la sfârşitul Primului Război Mondial pe care Turcia nu l-a recunoscut niciodată, a luat sfârşit când turcii l-au preluat din nou în 1922.

"Ocuparea voastră a unor insule (din Marea Egee, în apropiere de Turcia - n.r.) nu ne leagă în niciun fel. La momentul potrivit, vom face ce este necesar. Putem ajunge subit noaptea", a spus el, reluând o formulă folosită des când vorbea despre lansarea unei operaţiuni în Siria.

Atena acuză avioanele turce că survolează insule greceşti din apropierea frontierei cu Turcia, iar disputa dintre cei doi vecini inamici înseamnă patrule frecvente.

Ankara a denunţat, în schimb, o prezenţă a unor trupe în această insulă, ceea ce, conform Turciei, ar fi contrar tratatelor de pace semnate după Primul Război Mondial şi după Al Doilea Război Mondial.

În iunie, ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că, în cazul în care Atena va continua să trimită trupe în aceste insulă, Ankara va contesta suveranitatea Greciei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel