Confruntarea continuă la Washington. După întâlnirea convocată la Casa Albă cu opoziția republicană, Joe Biden s-a declarat, totuși, încrezător în posibilitatea de a evita ca Statelor Unite să intre, în următoarele două săptămâni, în incapacitate de plată. „Mai trebuie lucrat la o serie de chestiuni dificile”, dar președintele american este „optimist” și crede că se va ajunge la „acord bugetar rezonabil”, a anunțat Administrația SUA, într-un comunicat de presă.
Comentariile republicanilor a fost ceva mai prudente. Întâlnirea a fost „un pic mai productivă” decât anterioara întrevedere, din 9 mai, a spus Kevin McCarthy, liderul republican al Camerei Reprezentanților, de care depinde, în mare parte, destinul financiar pe termen scurt al Statelor Unite. Următoarea reuniune va avea loc săptămâna viitoare, după ce liderul american va reveni din Japonia, de la summitul G7.
„Pozițiile noastre sunt încă departe una de cealaltă, dar important este că, la această întâlnire, președintele a selectat doi oameni din administrația sa pentru a negocia direct cu noi”, a detaliat McCarthy. „Ceea ce nu înseamnă neapărat că vom ajunge la o înțelegere”, ci că „procesul a dobândit o îmbunătățire”, a continuat el. „Nu sunt mai optimist”, a conchis politicianul.
„Devastator pentru America și întreaga lume”
Pe fondul campaniei prezidențiale și unor intense tensiune politice, nici președintele Biden, candidat pentru un al doilea mandat, nici tenorul conservator nu intenționează să cedeze primul. În zilele premergătoare întrevederii, Casa Albă a înmulțit avertismentele cu privire la un posibil default, situație în care statul federal nu-și va putea onora obligațiile financiare, vezi plata salariilor, a impozitelor și așa mai departe. Ar fi „catastrofal” și „devastator pentru America și, ca să spun sincer, pentru întreaga lume”, a spus Joe Biden într-un videoclip postat pe Twitter înaintea întâlnirii.
Acest scenariu fără precedent de incapacitate de plată a SUA ar putea apărea încă de la 1 iunie dacă nu se ajunge la un acord în Congres pentru a ridica plafonul autorizat de îndatorare. „Îndemnăm să se ajungă rapid la un acord, astfel încât țara să poată evita acest scenariu potențial devastator”, este apelul lansat de peste 140 de directori executivi ai companiilor americane, printre care Pfizer, Morgan Stanley și Goldman Sachs.
Calendarul parlamentar complică și mai mult problema. Camera Reprezentanților și Senatul, care formează Congresul și care trebuie să voteze împreună, au doar patru ședințe comune până la 1 iunie.
Biden refuză să politizeze procedura
Congresul SUA trebuie să ridice regulat – acest lucru este specific țării – plafonul maxim al datoriei publice. Cu toate acestea, republicanii lui Kevin McCarthy refuză să-și dea votul atâta timp cât Joe Biden nu acceptă reduceri semnificative de cheltuieli bugetare. Oficial, Casa Albă refuză să negocieze ridicarea plafonului datoriei, o procedură de rutină o lungă perioadă de timp. Joe Biden refuză să permită politizarea acestor discuții, pe motiv că datoria a fost acumulată de guvernele de ambele părți.
Dar Statele Unite resimt deja efecte concrete ale crizei politice generate de plafonului de îndatorare, a atras atenția secretarului Trezoreriei Janet Yellen. Detaliindu-și declarația, oficialul american a indicat în mod special creșterea costului împrumuturilor pentru guvernul american. „Investitorii au devenit mai reticenți în a deține datorii suverane care ajung la scadență în iunie”, explică ministrul de finanțe într-un discurs pe care urmează să îl susțină marți în fața Asociației Bancherilor Americani (ICBA) și din care Trezorerie a publicat o serie de fragmente pe site-ul său oficial.
Rata dobânzii la bonurile de trezorerie americane la o lună a urcat la 5,74%, cea mai mare din ultimii douăzeci de ani, față de 3,29% la jumătatea lunii aprilie. Este semnificativ mai mare decât rata dobânzii cheie stabilită de Rezerva federală a SUA și care se situează într-un coridor cuprins între 5,00% și 5,25%, o raritate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...