Este atât de îngrijorătoare scăderea investițiilor străine în China?
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Din China / FOTO: Freepik
Din China / FOTO: Freepik
„Investițiile străine directe în China sunt în scădere, în timp ce investițiile chineze în străinătate sunt în creștere”. Este bine, este rău? 

Este „un adevărat punct de cotitură economică”, susțin analiștii, consultați de agențiile de presă. „În 2023, China a cunoscut un declin istoric al investițiilor străine directe (ISD), răsturnare ce poate fi explicată prin „mai multe schimbări structurale, precum tensiunile acute din relațiile cu Statele Unite, diversificarea riscurilor în lanțurile de aprovizionare, dar și o serie de măsuri de reglementare.

Experții scot în evidență dintre „factorii economici nefavorabili” „o redresare economică dezamăgitoare post-pandemie, o creștere a costurilor de finanțare și o scădere a profiturilor” care limitează reinvestițiile companiilor străine (incluse în ISD).

O îmbunătățire a condițiilor economice ar putea aduce ISD pe un ușor trend ascendent, ”este foarte puțin probabilă” o revenire la nivelurile de acum 5 sau 10 ani. În schimb, este „pentru prima dată în ultimul deceniu, când companiile chineze investesc mai mult în străinătate decât companiile străine în China”.

China, obligată să procedeze altfel

Deși scăderea ISD în China „poate fi îngrijorătoare”, aceasta este „în mare măsură compensată de beneficiile derivate din creșterea investițiilor chineze în străinătate”, spune Hervé Thiard, director general la Pictet AM. 

China are o populație îmbătrânită, dar are tehnologie și capital avansat, ceea ce o determină să investească în economiile învecinate pentru a „profita de populația mai tânără și de costurile mai mici cu forța de muncă”. Peste 60% din investițiile directe în Laos și Cambodgia provin din China.

„Taxele vamale impuse de Statele Unite asupra produselor chinezești încurajează această tendință, împingând companiile chineze să-și relocalizeze o parte din producție”, continuă managerul.

Investițiile în Vietnam și Mexic au înregistrat o creștere dramatică între 2018 și 2022, mai mult decât dublandu-se față de cei cinci ani anteriori și acest lucru a jucat un rol cheie în creșterea impresionantă a exporturilor din aceste două țări către Statele Unite. Dacă Mexicul a detronat China ca prim partener comercial al Statelor Unite, „acest succes se bazează pe produsele chinezești”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...


pixel