Potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), Institutul a revizuit în sus estimarea privind creşterea economică din trimestrul I al acestui an. Astfel, creşterea economică a fost revizuită la 0,2%, faţă de estimarea anterioară de 0,1%. În comparaţie cu acelaşi trimestru din 2022, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 2,4% pe seria brută şi o creştere de 2,9% pe seria ajustată sezonier.
Conform datelor INS, estimarea Produsului Intern Brut ajustat sezonier pentru trimestrul I 2023 a fost de 394,379 miliarde de lei la preţuri curente. Aceasta reprezintă o creştere de 0,2% în termeni reali faţă de trimestrul IV 2022 şi o creştere de 2,9% faţă de trimestrul I 2022.
Pe seria ajustată sezonier, diferenţa faţă de varianta provizorie (1) este de 5,224 miliarde de lei şi 0,1 puncte procentuale. De asemenea, faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent, diferenţa este de 0,1 puncte procentuale, de la 2,8% la 2,9%.
Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2023 a fost de 318,557 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 2,4% faţă de trimestrul I 2022. Diferenţa faţă de varianta provizorie (1) este de 6,464 miliarde de lei, iar faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent diferenţa este de 0,1 puncte procentuale, de la 2,3% la 2,4%.
Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a crescut cu 0,1 puncte procentuale, iar cea a valorii adăugate brute a scăzut cu 0,1 puncte procentuale.
Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante între cele două estimări, astfel: construcţiile, cu o creştere a volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale; activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu o creştere a volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale; informaţii şi comunicaţii, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale; administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială, cu o creştere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o scădere a volumului de activitate de 0,7 puncte procentuale. Impozitele nete pe produs au înregistrat o creştere a volumului lor cu 1,6 puncte procentuale.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, diferenţe semnificative ale contribuţiei la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,7% la +1,6%, ca urmare a creşterii volumului său de activitate de la 103,8% la 108,7%; formarea brută de capital fix, de la +2,4% la +1,9%, ca urmare a scăderii volumului său de activitate de la 113,2% la 110,4%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...