Eugen Teodorovici: FMI este şi trebuie să rămână o instituţie bazată pe cote

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici
Fondul Monetar Internaţional este şi trebuie să rămână o instituţie bazată pe cote şi suntem pregătiţi să sprijinim chiar o mărire a acestora, în condiţiile în care Uniunea Europeană este deschisă pentru dublarea cel puţin a Noilor Acorduri de Împrumut (NAB), a declarat, vineri, la Washington, ministrul român al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Eugen Teodorovici a condus vineri, la Washington D.C., delegaţia Uniunii Europene la reuniunea Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC) dedicată guvernanţei şi resurselor Fondului Monetar Internaţional. De asemenea, ministrul Teodorovici a reprezentat Preşedinţia română a Consiliului UE la reuniunea de la Washington D.C. a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G20. 

În cadrul reuniunii IMFC, ministrul Teodorovici a exprimat poziţia Uniunii Europene de susţinere a rolului FMI în centrul Plasei de Siguranţă Financiare Globale, bazat pe cote şi pe resurse adecvate. În context, ministrul român a reiterat viziunea UE privind menţinerea actualului nivel al resurselor FMI ca semnal important pentru asigurarea rolului FMI de plasă de siguranţă în actuala situaţie economică. 

"Fondul Monetar Internaţional este şi trebuie să rămână o instituţie bazată pe cote şi suntem pregătiţi să sprijinim chiar o mărire a acestora. Uniunea Europeană este deschisă pentru dublarea cel puţin a Noilor Acorduri de Împrumut (NAB) şi, în acest sens, solicităm ajungerea la un acord rapid pentru viitorul NAB-urilor, în baza unor contribuţii adecvate', a precizat, în intervenţia sa, ministrul Teodorovici, preşedintele în exerciţiu al Consiliului ECOFIN. 

Citește și: Reacţie Eugen Teodorovici: NU am pus, NU pun şi nici NU voi pune vreodată în discuţie

În cadrul reuniunii miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G20, au fost discutate teme precum investiţiile în infrastructură şi Compactul cu Africa. De asemenea, au mai fost vizate şi aspecte precum supravegherea riscurilor economice la nivel global, dezechilibrele globale, îmbătrânirea şi implicaţiile sale pentru politicile publice, inovarea financiară, adresarea fragmentării pieţei financiare, sustenabilitatea datoriei şi transparenţa în ţările cu venituri reduse, rezilienţa împotriva dezastrelor naturale, asigurările universale de sănătate în ţările în dezvoltare. 

În privinţa Compactului cu Africa, au fost evidenţiate progresele bune în multe dintre ţările Compactului în privinţa reformelor structurale şi a atragerii investiţiilor private, se arată în comunicat. 

"În calitate de contribuitor cheie al Compactului prin noul său Plan de Investiţii Externe, UE doreşte să cheme toţi partenerii, inclusiv organizaţiile internaţionale participante, să folosească în mod activ toate sinergiile existente", a conchis ministrul Teodorovici. 

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost susţinută poziţia UE de sprijin a Preşedinţiei japoneze a G20 în actualizarea acordului în ceea ce priveşte infrastructura de calitate de la Summitul G20 de la Hangzhou 2016 cu un nou set de principii, care să includă elemente cheie ale sustenabilităţii. 

"Guvernanţa instituţională adecvată este necesară pentru prioritizarea şi implementarea investiţiilor şi pentru sporirea finanţării sustenabile, iar finanţarea trebuie derulată într-un mod sustenabil, astfel încât să nu ameninţe stabilitatea macroeconomică a ţărilor beneficiare", se mai spune în documentul citat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia

pixel