Euro a scăzut pe piețele europene, prețul gazelor și-a luat zborul

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O nouă zi cu răsturnări nedorite de situație pe piețele europene. Și totul din cauza nesiguranței privind capacitatea UE de a asigura volumele necesare de gaze naturale pentru următoarele luni. 

Moneda euro și-a accentuat, marți, pierderile în raport cu dolarul și cu alte valori de refugiu, pe fondul îngrijorărilor legate de perspectiva reducerii livrărilor de gaze, în condițiile în care Uniunea Europeană a convenit să își limiteze consumul. În acest context, prețul gazelor la bursa ICE Futures a depășit 2000 de dolari/1000 metri cubi, în timp ce contratele pentru luna august la hub-ul TTF din Olanda a crescut cu 9,22%, până la 192,895 euro/MWh. 

Ideea că zona euro va trebui să renunțe treptat la gazul rusesc, riscând o prăbușire a economiei, a făcut ca euro să piardă 0,83%, până la 1,0136 dolari, în jurul orei 15:15 GMT (17:15 CET). De asemenea, euro a pierdut teren în raport cu alte monede sigure. Moneda europeană a atins un minim din 2015, la 0,9743 franci elvețieni.

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană, reuniți la Bruxelles, au convenit să își reducă în mod coordonat consumul de gaze și să vină astfel în ajutorul Germaniei. Cu o zi înainte, gigantul rus Gazprom, care a reluat livrările către Germania prin gazoductul Nord Stream, a anunțat noi reduceri drastice începând de miercuri.

Ca urmare, prețurile europene la gaze au atins cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie și din primele săptămâni ale războiului din Ucraina. "Aceste evoluții dovedesc încă o dată că Rusia folosește livrările de gaze ca armă de război pentru a răspunde țărilor europene" care sancționează Moscova după invazia sa în Ucraina, a comentat Lee Hardman, analist la MUFG.

Citește și Reducerea consumului de gaze. Anunț important de la Guvernul României

"Toți jucătorii din piață se aștepta ca livrările din Rusia să scadă. Dar piața nu se aștepta ca volumele să scadă atât de repede", a spus, la rândul său, pentru Financial Times, analistul James Huckstapp, de la firma de consultanță S&P Global Commodity Insights.

Între timp, Le Monde a citat o sursă din cercurile diplomatice, potrivit căreia țările europene sunt foarte aproape să rămână fără opțiuni în politica lor de sancțiuni, iar membrii UE nu sunt pregătiți să meargă până la extrem și să impună un embargo asupra livrărilor de gaze rusești.

Pe măsură ce țările europene se străduiesc să își refacă rezervele de energie înainte de iarnă, crește riscul ca o penurie de gaze să arunce în aer economia europeană. "Credem în continuare că slăbiciunea euro ar putea crește dacă riscul unei recesiuni în zona euro crește", a adăugat Hardman.

În ciuda revenirii din ultimele două săptămâni, moneda unică rămâne aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 20 de ani, atins la mijlocul lunii iulie, la 0,9952 dolari.

"Euro se află, de asemenea, sub presiune pe măsură ce devine din ce în ce mai clar că încetinirea economiei va îngreuna sarcina Băncii Centrale Europene (BCE), dacă va trebui să majoreze dobânzile în mijlocul iernii", a declarat pentru AFP Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Traderii așteaptă, de asemenea, decizia de politică monetară a Rezervei Federale (Fed), care își începe marți ședința de două zile. "Scenariul la care se așteaptă toată lumea este o majorare a dobânzii cu 75 de puncte de bază, iar atenția pieței se va îndrepta către tonul adoptat de președintele Fed, Jerome Powell", a precizat, în acest sens, Ricardo Evangelista, analist la ActivTrades.

"Va rămâne concentrat pe controlul inflației sau își va exprima, în schimb, îngrijorarea cu privire la perspectivele de creștere ale SUA?", se întreabă analistul.

Probabilitatea ca cea mai mare economie a lumii să scape de recesiune este în prezent redusă, a avertizat economistul-șef al Fondului Monetar Internațional, Pierre-Olivier Gourinchas, în cadrul unei conferințe de presă: "Mediul actual sugerează că posibilitatea ca SUA să scape de recesiune este într-adevăr redusă (...) Este o cale foarte îngustă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com

pixel