Europa: Baterii din China, gaz din Rusia, aceeași bătălie?
Autor: Simona Haiduc | 18 sep 2023, 11:25
Baterii
Baterii
Uniunea Europeană riscă să devină, până în 2030, la fel de dependentă de China pentru bateriile cu litiu-ion și pile de combustibil, cum a fost de Rusia pentru energie înainte de războiul din Ucraina, dacă nu va lua măsuri ferme, potrivit unui document pregătit pentru liderii UE.

Studiul, al cărui conținut a ajuns în spațiul public, urmează să servească drept bază pentru discuțiile privind securitatea economică a Europei pe care liderii UE le vor purta pe 5 octombrie la Granada, în Spania. Vor fi dezbătute cu precădere propunerile Comisiei Europene ce vizează reducerea riscului ca Europa să ajungă prea dependentă de China și necesitatea de diversificare spre Africa și America Latină.

Documentul subliniază că, din cauza naturii intermitente a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi solară sau eoliană, Europa va trebui să găsească modalități de stocare a energiei pentru a-și îndeplini obiectivul net de emisii de dioxid de carbon până în 2050. „Acest lucru va antrena o creștere vertiginoasă, în următorii ani, a cererii de baterii litiu-ion, pile de combustie și electrolizoarele”, se arată în documentul pregătit de Președinția spaniolă a UE.

În timp ce UE ocupă o poziție puternică în fazele intermediare și de asamblare ale electrolizoarelor, cu o cotă de piață globală de peste 50%, este puternic dependentă de China pentru pilele de combustie esențiale și bateriile litiu-ion pentru vehiculele electrice. „Fără măsuri ferme, ecosistemul energetic european ar putea fi dependent de China până în 2030, așa cum s-a întâmplat cu gazul rusesc, înainte ca Putin să invadeze Ucraina cu trupele sale”, se arată în raport. 

Potrivit Comisiei Europene, în 2021, cu un an înainte de invazia rusă a Ucrainei, UE a importat din Rusia mai mult de 40% din consumul total de gaze, 27% din importurile de petrol și 46% din cele de cărbune. Oprirea majorității achizițiilor de energie din Rusia a provocat un șoc la prețurile energiei din UE și o creștere a inflației de consum, forțând Banca Centrală Europeană să majoreze brusc dobânzile de referință, ,ăsură care a încetinit creșterea economică.

Bateriile cu litiu-ion și pilele de combustibil nu sunt singurele zone în care UE este vulnerabilă, potrivit documentului președinției spaniole. „Un scenariu similar ar putea avea loc în spațiul tehnologiei digitale”, potrivit documentului. „Prognozele sugerează că cererea de dispozitive digitale precum senzori, drone, servere de date, echipamente de stocare și rețele de transmisie a datelor va crește brusc în acest deceniu.” Domenii în care UE ocupă uneori o poziție puternică, dar prezintă și slăbiciuni semnificative în altele.

Până în 2030, această dependență externă ar putea împiedica serios câștigurile de productivitate de care industria și sectorul serviciilor din Europa are nevoie urgentă. Acest lucru ar putea afecta și modernizarea sistemelor agricole, potrivit raportului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe