Europa continuă să cumpere gaz rusesc

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Dependenţa Europei de gazele ruseşti e greu de oprit.

Livrările zilnice medii de gaze naturale ale Gazprom către Europa au crescut cu aproape 23% în iunie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, revenind după ce au atins cel mai scăzut nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice, conform calculelor Reuters.

În comparație cu luna precedentă, livrările au scăzut cu 8,6%.

Luna trecută, exporturile au fost mai mici decât în mai din cauza lucrărilor de mentenanță programate la gazoductul TurkStream între 6 și 9 iunie.

Exporturile medii zilnice prin conducte au scăzut la 81,8 milioane metri cubi (mcm) în iunie, de la 89,5 mcm în mai, dar sunt în creștere față de iunie 2023, când livrările au fost de 66,8 mcm.

Până în prezent, în acest an, exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa au totalizat aproximativ 15,5 miliarde metri cubi (bcm).

Deși Europa a încercat să se îndepărteze de gazele rusești, mai multe state din Europa de Est continuă să primească gaze printr-o conductă care traversează Ucraina. Acordul care reglementează tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an, iar majoritatea analiștilor se așteaptă ca livrările să fie oprite din cauza conflictului în desfășurare.

Gazprom și-a mărit vânzările de gaze naturale în China, unde importurile prin conducte de gaze rusești au atins 22,7 bcm anul trecut, aproape de 1,5 ori mai mult față de 15,4 bcm în 2022.

De la începutul lui 2023, Gazprom nu mai publică propriile statistici lunare și nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informațiile.

În 2022, Rusia a livrat aproximativ 63,8 bcm de gaze în Europa prin diverse rute, conform datelor Gazprom și calculelor Reuters. Volumul a scăzut cu 55,6% anul trecut, ajungând la 28,3 bcm. La vârful din 2018-2019, fluxurile anuale către regiune erau între 175 și 180 bcm.

Conform raportului anual al companiei de stat ruse, publicat luna aceasta, producția de gaze naturale a Gazprom Group a scăzut anul trecut cu 13%, ajungând la nivelul minim record de 359 bcm, de la 412,94 bcm în 2022.

Producția de gaze naturale a scăzut cu aproape o treime, de la 515 bcm în 2021, atingând cel mai redus nivel de la înființarea companiei în 1989, de către Ministerul Industriei Gazelor.

Gazprom a raportat pierderi de aproape șapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi anuale de la 1999, din cauza scăderii exporturilor de gaze către Europa.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel