Europa continuă să cumpere gaz rusesc
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Dependenţa Europei de gazele ruseşti e greu de oprit.

Livrările zilnice medii de gaze naturale ale Gazprom către Europa au crescut cu aproape 23% în iunie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, revenind după ce au atins cel mai scăzut nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice, conform calculelor Reuters.

În comparație cu luna precedentă, livrările au scăzut cu 8,6%.

Luna trecută, exporturile au fost mai mici decât în mai din cauza lucrărilor de mentenanță programate la gazoductul TurkStream între 6 și 9 iunie.

Exporturile medii zilnice prin conducte au scăzut la 81,8 milioane metri cubi (mcm) în iunie, de la 89,5 mcm în mai, dar sunt în creștere față de iunie 2023, când livrările au fost de 66,8 mcm.

Până în prezent, în acest an, exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa au totalizat aproximativ 15,5 miliarde metri cubi (bcm).

Deși Europa a încercat să se îndepărteze de gazele rusești, mai multe state din Europa de Est continuă să primească gaze printr-o conductă care traversează Ucraina. Acordul care reglementează tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an, iar majoritatea analiștilor se așteaptă ca livrările să fie oprite din cauza conflictului în desfășurare.

Gazprom și-a mărit vânzările de gaze naturale în China, unde importurile prin conducte de gaze rusești au atins 22,7 bcm anul trecut, aproape de 1,5 ori mai mult față de 15,4 bcm în 2022.

De la începutul lui 2023, Gazprom nu mai publică propriile statistici lunare și nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informațiile.

În 2022, Rusia a livrat aproximativ 63,8 bcm de gaze în Europa prin diverse rute, conform datelor Gazprom și calculelor Reuters. Volumul a scăzut cu 55,6% anul trecut, ajungând la 28,3 bcm. La vârful din 2018-2019, fluxurile anuale către regiune erau între 175 și 180 bcm.

Conform raportului anual al companiei de stat ruse, publicat luna aceasta, producția de gaze naturale a Gazprom Group a scăzut anul trecut cu 13%, ajungând la nivelul minim record de 359 bcm, de la 412,94 bcm în 2022.

Producția de gaze naturale a scăzut cu aproape o treime, de la 515 bcm în 2021, atingând cel mai redus nivel de la înființarea companiei în 1989, de către Ministerul Industriei Gazelor.

Gazprom a raportat pierderi de aproape șapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi anuale de la 1999, din cauza scăderii exporturilor de gaze către Europa.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Prețul aurului atinge cel mai ridicat nivel din ultima lună

Prețul aurului a urcat vineri la cel mai ridicat nivel...

În Portugalia, avantaje fiscale pentru străini

Noul guvern de dreapta al Portugaliei caută o formulă...

Guvernul cancelarului Olaf Scholz evită o gravă criză

A fost la un pas, dar a scăpat. Grație unui acord cu...

Şedinţă de politică monetară BNR. Decizie privind dobânda

Banca Naţională are programată, pentru astăzi, o...

Precizări despre implementarea e-Factură în regim B2C

Ministerul Finanțelor informează că, prin OUG 69/2024,...

Amenințare cibernetică: Sunt vizați utilizatorii de Android

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică...


pixel