Europa, criticată pentru eșecurile de pe piața energiei electrice
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un raport scoate în evidență multe dintre greșelile Comisiei
Un raport scoate în evidență multe dintre greșelile Comisiei
În ultimul său raport, Curtea de Conturi Europeană acuză Comisia și agenția sa pentru energie, ACER, că a eșuat în încercarea de a construi o piață internă a energiei.

O arhitectură juridică prea complicată, deficiențe în materie de guvernanță, un sistem deficitar de supraveghere a pieței... În raportul său dat publicității marți, Curtea de Conturi Europeană nu cruță Europa în ceea ce privește modul în care a fost gestionată încercarea de a crea o piață internă a energiei electrice.

”Principala noastră concluzie este că există deficiențe în eforturile europene de integrare a pieței energiei electrice", a declarat Mihails Kozlovs, membrul Curții care a condus auditul. Proiectul de integrare a început încă din 1996, iar finalizare a acestuia fusese stabilită pentru 2014. Nu s-a reușit. De altfel, nici astăzi, piața nu este încă pe deplin integrată. UE se îndreaptă prea încet spre o piață comună a energiei electrice...

Energie ieftină

O astfel de piață urma să ofere cetățenilor și întreprinderilor acces la o energie ieftină și să asigure aprovizionarea UE cu resursele necesare. De altfel, Curtea a ajuns încă din 2015 la concluzia că Bruxelles va eșua în eforturile lui și că mai sunt prea multe de făcut până la final. De data aceasta, a fost analizat modul în care Comisia a abordat procesul de reglementare și de monitorizare a pieței de către ACER, Agenția Europeană pentru Energie, pentru a evalua îmbunătățirile în funcționarea pieței interne a energiei electrice.

Acum, în 2023, Curtea constată că piața este guvernată de 27 de cadre naționale de reglementare. În plus, ”rămân neexploatate” beneficiile economice care ar decurge dintr-o mai mare convergență a prețurilor. Iar până la sfârșitul anului 2021, niciuna dintre liniile directoare pentru integrarea pieței energiei electrice nu fusese "implementată pe deplin".

"Prețurile cu ridicata diferă considerabil de la un stat membru la altul, adaugă instituția. În plus, prețurile cu amănuntul rămân puternic influențate de ratele de impozitare aplicate la nivel național și de tarifele de rețea, în loc să fie deschise concurenței”, se arată în raportul citat de publicația economică Les Echos. 

Abuz și manipulare

Actuala criză energetică, provocată în special de invazia Rusiei în Ucraina, evidențiază și mai mult acest lucru. După ce a luat măsuri de urgență pentru a combate prețurile ridicate la gaze și electricitate pe Bătrânul Continent, Bruxelles-ul lucrează în prezent la o reformă structurală a pieței energiei electrice.

Curtea îndeamnă Comisia să își corecteze erorile. Este vorba, în special, de "deficiențele de guvernanță" ale UE și "un sistem dificil de instrumente de reglementare", care ar împiedica punerea în aplicare a concurenței transfrontaliere în producția de energie electrică, permițând astfel facturi mai mici.

Exploatarea lacunelor

Mai presus de toate, Curtea de Conturi este deosebit de severă în ceea ce privește rolul ACER, însărcinată cu monitorizarea abuzurilor și manipulărilor de piață. Sunt evidențiate, în acest sens, măsurile de supraveghere "incomplete", resursele "limitate" pentru monitorizare și "insuficiente" pentru o analiză pertinentă a datelor colectate, o "coordonare slabă" cu Comisia, o abordare "neexhaustivă" a colectării de date și incapacitatea de a sprijini investigațiile privind volumul tot mai mare de presupuse abuzuri de piață transfrontaliere. De fapt, au fost date foarte puține amenzi.

"Producătorii, furnizorii și brokerii de energie electrică pot exploata toate lacunele sau, mai rău, statele membre pot concura pentru a oferi cel mai permisiv mediu în ceea ce privește sancțiunile și aplicarea legii", arată autorii raportului.

Verificarea sancțiunilor

În ultimii ani, ACER s-a plâns în mod regulat că nu dispune de resurse suficiente pentru a-și îndeplini sarcinile. Curtea consideră, în schimb, că Agenția "a alocat greșit resursele umane și financiare".

"Pe baza acestor constatări, recomandăm Comisiei să evalueze în mod sistematic costurile și beneficiile abordărilor sale de reglementare, ținând cont de complexitatea actuală a arhitecturii juridice. Acest lucru este deosebit de important în contextul viitoarelor propuneri de reformă ale Comisiei", spune Mihails Kozlovs.

De asemenea, Curtea solicită Comisiei să verifice modul în care sunt aplicate în statele membre sancțiunile pentru încălcări ale reglementărilor. Și, "dacă este necesar", să se stabilească un "cadru de cerințe minime comune" în acest domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...

Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor

Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul...


pixel