O arhitectură juridică prea complicată, deficiențe în materie de guvernanță, un sistem deficitar de supraveghere a pieței... În raportul său dat publicității marți, Curtea de Conturi Europeană nu cruță Europa în ceea ce privește modul în care a fost gestionată încercarea de a crea o piață internă a energiei electrice.
”Principala noastră concluzie este că există deficiențe în eforturile europene de integrare a pieței energiei electrice", a declarat Mihails Kozlovs, membrul Curții care a condus auditul. Proiectul de integrare a început încă din 1996, iar finalizare a acestuia fusese stabilită pentru 2014. Nu s-a reușit. De altfel, nici astăzi, piața nu este încă pe deplin integrată. UE se îndreaptă prea încet spre o piață comună a energiei electrice...
Energie ieftină
O astfel de piață urma să ofere cetățenilor și întreprinderilor acces la o energie ieftină și să asigure aprovizionarea UE cu resursele necesare. De altfel, Curtea a ajuns încă din 2015 la concluzia că Bruxelles va eșua în eforturile lui și că mai sunt prea multe de făcut până la final. De data aceasta, a fost analizat modul în care Comisia a abordat procesul de reglementare și de monitorizare a pieței de către ACER, Agenția Europeană pentru Energie, pentru a evalua îmbunătățirile în funcționarea pieței interne a energiei electrice.
Acum, în 2023, Curtea constată că piața este guvernată de 27 de cadre naționale de reglementare. În plus, ”rămân neexploatate” beneficiile economice care ar decurge dintr-o mai mare convergență a prețurilor. Iar până la sfârșitul anului 2021, niciuna dintre liniile directoare pentru integrarea pieței energiei electrice nu fusese "implementată pe deplin".
"Prețurile cu ridicata diferă considerabil de la un stat membru la altul, adaugă instituția. În plus, prețurile cu amănuntul rămân puternic influențate de ratele de impozitare aplicate la nivel național și de tarifele de rețea, în loc să fie deschise concurenței”, se arată în raportul citat de publicația economică Les Echos.
Abuz și manipulare
Actuala criză energetică, provocată în special de invazia Rusiei în Ucraina, evidențiază și mai mult acest lucru. După ce a luat măsuri de urgență pentru a combate prețurile ridicate la gaze și electricitate pe Bătrânul Continent, Bruxelles-ul lucrează în prezent la o reformă structurală a pieței energiei electrice.
Curtea îndeamnă Comisia să își corecteze erorile. Este vorba, în special, de "deficiențele de guvernanță" ale UE și "un sistem dificil de instrumente de reglementare", care ar împiedica punerea în aplicare a concurenței transfrontaliere în producția de energie electrică, permițând astfel facturi mai mici.
Exploatarea lacunelor
Mai presus de toate, Curtea de Conturi este deosebit de severă în ceea ce privește rolul ACER, însărcinată cu monitorizarea abuzurilor și manipulărilor de piață. Sunt evidențiate, în acest sens, măsurile de supraveghere "incomplete", resursele "limitate" pentru monitorizare și "insuficiente" pentru o analiză pertinentă a datelor colectate, o "coordonare slabă" cu Comisia, o abordare "neexhaustivă" a colectării de date și incapacitatea de a sprijini investigațiile privind volumul tot mai mare de presupuse abuzuri de piață transfrontaliere. De fapt, au fost date foarte puține amenzi.
"Producătorii, furnizorii și brokerii de energie electrică pot exploata toate lacunele sau, mai rău, statele membre pot concura pentru a oferi cel mai permisiv mediu în ceea ce privește sancțiunile și aplicarea legii", arată autorii raportului.
Verificarea sancțiunilor
În ultimii ani, ACER s-a plâns în mod regulat că nu dispune de resurse suficiente pentru a-și îndeplini sarcinile. Curtea consideră, în schimb, că Agenția "a alocat greșit resursele umane și financiare".
"Pe baza acestor constatări, recomandăm Comisiei să evalueze în mod sistematic costurile și beneficiile abordărilor sale de reglementare, ținând cont de complexitatea actuală a arhitecturii juridice. Acest lucru este deosebit de important în contextul viitoarelor propuneri de reformă ale Comisiei", spune Mihails Kozlovs.
De asemenea, Curtea solicită Comisiei să verifice modul în care sunt aplicate în statele membre sancțiunile pentru încălcări ale reglementărilor. Și, "dacă este necesar", să se stabilească un "cadru de cerințe minime comune" în acest domeniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...