Europa, lider la ritmul de degradare a drepturilor lucrătorilor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
protest
protest
Confederația Internațională a Sindicatelor constată o deteriorare continuă a indicelui care măsoară respectul pentru modelul social european. „Democrația este în pericol”, avertizează principala confederație sindicală mondială.

Într-o lume în care democrația este „în pericol”, Europa este regiunea în care respectul pentru drepturile lucrătorilor s-a deteriorat cel mai mult în zece ani, a avertizat miercuri, Confederația Internațională a Sindicatelor (CSI). Din 2014, de când a fost creat Indexul CSI al Drepturilor Mondiale, a cărui ediție a 11-a a fost publicată miercuri, „Europa este cea care înregistrează cel mai pronunțat declin”, subliniază Confederația. Mai pe larg, „în acest an în care patru miliarde de oameni de pe planetă merg la vot, grupurile autoritare de dreapta caută țapi ispășitori (...) și vor să-și impune propriul program ostil muncitorilor. (...) Democrația este în pericol”, avertizează principala confederație sindicală mondială.

Pe o scară de la 1 („încălcări sporadice ale drepturilor lucrătorilor”) la 5 („fără garanție a drepturilor”), „Europa, în ciuda reputației sale de apărător al drepturile lucrătorilor la nivel global, a înregistrat o creștere a notei sale de evaluare, de la 2,56 la 2,73 între 2023 și 2024”, subliniază CSI, care reunește 340 de sindicate din 169 de țări și teritorii. În 2014, Bătrânul Continent avea un punctaj mediu de 1,84. „Această degradare continuă indică faptul că modelul social european... este activ demontat de guverne și întreprinderi, într-un ritm accelerat, cu consecințe grave în regiune și riscul declanșării unei nivelări „scăzute la scară globală pentru lucrători drepturi”, continuă ea.

Finlanda, arătată cu degetul

Dacă în 2023, Finlanda a fost acuzată de CSI doar de încălcări ”sporadice” ale drepturilor lucrătorilor, în 2024 s-a ajuns la „încălcări repetate”. Helsinki a fost sancționat „în urma propunerii venite din partea coaliției de dreapta a premierului Petteri Orpo, de reforme care constituie un atac fără precedent împotriva modelului social nordic”, explică CSI. „Reformele în cauză intenționează să limiteze grevele politice la o zi, să compromită negocierile salariale și să propună reducerea indemnizațiilor de boală și a indemnizațiilor de șomaj”, explică ea. „În ultimul an am observat în țările nordice o anumită hotărâre din partea guvernelor și a întreprinderilor de a demonta pilonii fundamentali ai democrației: dreptul la grevă, demonstrație”, spune secretarul general al CSI, Luc Triangle.

În ceea ce privește Elveția, acuzată de „încălcări repetate” în 2023, este acum considerată vinovată de atacuri „regulate” la drepturile lucrătorilor, o treaptă mai mare în scala de rating CSI. În total, 73% dintre statele europene au „încălcat dreptul la grevă” și „lucrătorii au fost victime ale violenței în 9% din țările” de pe Bătrânul Continent. Pentru Luc Triangle, „modelul social european se dezintegrează rapid. În regiune are loc o criză democratică, deoarece sindicatele, drepturile lucrătorilor și democrația sunt strâns legate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Un nou maxim istoric la Bursa de la București

O zi cu rezultate foarte bune la BVB.

Energie electrică / FOTO: Freepik
Benzinărie

Benzina și motorina: Prețurile au scăzut semnificativ

O scădere semnificativă. Ceea ce este o veste bună...

Mașini

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Conductă
Whatsapp

WhatsApp: Prietenii vă spionează fără să băgați de seamă

Dispozitivele electronice sunt practice, dar spun multe...

Ce ascund, de fapt, etichetele? / FOTO: Freepik
Energie electrică / Foto: Freepik
Steagu SUA / Foto: Freepik
Curs valutar / Ilustrație: DCBusiness
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Google / sursa foto: Freepik.com
Acțiuni
Constructii
Bărbat cu umbrelă roșie merge prin ploaie / Foto: MTI

Meteo. Capitala se pregătește de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Prestator casnic / Foto: Freepik
Contor
vouchere sociale

Vouchere sociale. Buget suplimentat pentru tranșa din august

Guvernul României are pe masa de lucru o nouă hotărâre...

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Orez / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața!
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja
Alessio Menegazzo / Foto: Agerpres
TSMC / sursa foto: flickr.com
Aur

Prețul aurului, un nou record istoric! Ce spun experții

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric miercuri,...


pixel