Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor în iarna 2023-2024, avertizează şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor în iarna 2023-2024, avertizează şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei
Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor în iarna 2023-2024, avertizează şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei
Europa ar trebui să facă faţă unei crize a aprovizionării cu gaze în următoarele luni, datorită rezervelor considerabile, deşi continentul s-ar putea confrunta cu o criză energetică mai mare în următoarea iarnă, a avertizat şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite AP.

Excluzând evenimentele neprevăzute, "Europa va depăşi această iarnă cu unele dificultăţi economice şi sociale", în urma rezultatului eforturilor de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti şi a majorării costurilor cu energia, din cauza războiului din Ucraina. Dar "următoarea iarnă va fi dificilă", a apreciat directorul general al IEA la o conferinţă organizată la Berlin.

Acesta susţine că livrările de gaze ruseşti către Europa ar putea fi oprite complet anul viitor, în timp ce cererea din China pentru gaze naturale lichefiate (GNL) pare să se redreseze, în urma revenirii economiei după pandemie.

IEA previzionează că noile capacităţi de gaze care vor fi disponibile în 2023 se vor situa la cel mai redus nivel din ultimele două decenii.

"Acesta este motivul pentru care Europa trebuie să se pregătească acum pentru anul viitor", a declarat Birol, adăugând că solidaritatea în rândul statelor europene reprezintă cheia.

Şeful IEA consideră că Rusia se poate aştepta să simtă unele efecte costisitoare ale opririi achiziţiilor de energie de către cumpărătorii din Europa, în urma invadării Ucrainei.

Înainte de război, Rusia livra 75% din gaze şi 55% din petrolul de care avea nevoie Europa, de aceea Moscova este nevoită să găsească acum alte pieţe pentru exporturile sale de energie, a explicat Birol. Acesta crede că "Rusia va pierde bătălia cu energia", iar calculele IEA arată că până în 2030 Moscova va pierde venituri de aproximativ 1.000 miliarde de dolari din cauza războiului declanşat în Ucraina.

Deşi criza din energie afectează sever statele în curs de dezvoltare, şeful IEA susţine că le va ajuta să accelereze tranziţia la soluţii alternative pentru combustibilii fosili, dar va fi necesară majorarea investiţiilor. 

5G în avioane, Wi-Fi pe drumuri - Decizia Comisiei deschide noi oportunități pentru inovare

Companiile aeriene vor putea oferi cea mai recentă tehnologie 5G la bordul avioanelor lor, alături de generațiile anterioare de tehnologie mobilă, deoarece Comisia a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul pentru comunicații mobile la bordul aeronavelor, desemnând anumite frecvențe pentru tehnologia 5G la bordul aeronavelor.

Pasagerii de la bordul zborurilor din UE vor putea să își folosească telefoanele mobile la maximul capacității și funcțiilor lor, la fel ca în cazul unei rețele mobile 5G la sol.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat:

5G va permite servicii inovatoare pentru oameni și oportunități de creștere pentru întreprinderile europene. Cerul nu mai este o limită atunci când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă și de mare capacitate.

Începând din 2008, decizia de punere în aplicare a Comisiei a rezervat anumite frecvențe pentru comunicațiile mobile în avioane, permițând companiilor aeriene să furnizeze servicii de mesagerie, apeluri telefonice și servicii de date pasagerilor care zboară în UE. Această actualizare a deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind comunicațiile mobile la bordul aeronavelor pregătește terenul pentru implementarea pe scară largă a serviciilor 5G.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel