Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor în iarna 2023-2024, avertizează şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei
Autor: Antonia Popescu | 25 noi 2022, 09:02
Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor în iarna 2023-2024, avertizează şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei
Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor în iarna 2023-2024, avertizează şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei
Europa ar trebui să facă faţă unei crize a aprovizionării cu gaze în următoarele luni, datorită rezervelor considerabile, deşi continentul s-ar putea confrunta cu o criză energetică mai mare în următoarea iarnă, a avertizat şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite AP.

Excluzând evenimentele neprevăzute, "Europa va depăşi această iarnă cu unele dificultăţi economice şi sociale", în urma rezultatului eforturilor de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti şi a majorării costurilor cu energia, din cauza războiului din Ucraina. Dar "următoarea iarnă va fi dificilă", a apreciat directorul general al IEA la o conferinţă organizată la Berlin.

Acesta susţine că livrările de gaze ruseşti către Europa ar putea fi oprite complet anul viitor, în timp ce cererea din China pentru gaze naturale lichefiate (GNL) pare să se redreseze, în urma revenirii economiei după pandemie.

IEA previzionează că noile capacităţi de gaze care vor fi disponibile în 2023 se vor situa la cel mai redus nivel din ultimele două decenii.

"Acesta este motivul pentru care Europa trebuie să se pregătească acum pentru anul viitor", a declarat Birol, adăugând că solidaritatea în rândul statelor europene reprezintă cheia.

Şeful IEA consideră că Rusia se poate aştepta să simtă unele efecte costisitoare ale opririi achiziţiilor de energie de către cumpărătorii din Europa, în urma invadării Ucrainei.

Înainte de război, Rusia livra 75% din gaze şi 55% din petrolul de care avea nevoie Europa, de aceea Moscova este nevoită să găsească acum alte pieţe pentru exporturile sale de energie, a explicat Birol. Acesta crede că "Rusia va pierde bătălia cu energia", iar calculele IEA arată că până în 2030 Moscova va pierde venituri de aproximativ 1.000 miliarde de dolari din cauza războiului declanşat în Ucraina.

Deşi criza din energie afectează sever statele în curs de dezvoltare, şeful IEA susţine că le va ajuta să accelereze tranziţia la soluţii alternative pentru combustibilii fosili, dar va fi necesară majorarea investiţiilor. 

5G în avioane, Wi-Fi pe drumuri - Decizia Comisiei deschide noi oportunități pentru inovare

Companiile aeriene vor putea oferi cea mai recentă tehnologie 5G la bordul avioanelor lor, alături de generațiile anterioare de tehnologie mobilă, deoarece Comisia a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul pentru comunicații mobile la bordul aeronavelor, desemnând anumite frecvențe pentru tehnologia 5G la bordul aeronavelor.

Pasagerii de la bordul zborurilor din UE vor putea să își folosească telefoanele mobile la maximul capacității și funcțiilor lor, la fel ca în cazul unei rețele mobile 5G la sol.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat:

5G va permite servicii inovatoare pentru oameni și oportunități de creștere pentru întreprinderile europene. Cerul nu mai este o limită atunci când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă și de mare capacitate.

Începând din 2008, decizia de punere în aplicare a Comisiei a rezervat anumite frecvențe pentru comunicațiile mobile în avioane, permițând companiilor aeriene să furnizeze servicii de mesagerie, apeluri telefonice și servicii de date pasagerilor care zboară în UE. Această actualizare a deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind comunicațiile mobile la bordul aeronavelor pregătește terenul pentru implementarea pe scară largă a serviciilor 5G.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe