Europarlamentarii au votat o lege care reglementează restricțiile conținutului media de pe internet
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Parlamentarii europeni au votat marți în favoarea unor reguli proiectate pentru a viza Google, platformele Meta și alte mari platforme online în ceea ce privește restricțiile privind moderarea conținutului, după ce unele agenții media s-au plâns de decizii arbitrare de eliminare a conținutului distribuit pe aceste plarforme.

Prin intermediul acestor reguli europarlamentarii cer platformelor online să păstreze conținutul de știri timp de 24 de ore înainte de a-l elimina, în cazul în care acest lucru încalcă regulile lor de moderare a conținutului.

Articolul 17 din Legea Libertății Media propusă de Comisia Europeană anul trecut pentru a asigura pluralismul media și independența editorială, această clauză a ridicat semnale de alarmă în rândul platformelor online.

Jurnaliștii trebuie să fie "informați cu privire la intenția platformei de a șterge sau restricționa conținutul lor, acordându-le o fereastră de 24 de ore pentru companiile media de a răspunde", au declarat parlamentarii într-un comunicat. Platforma poate șterge, restricționa sau trimite cazul la autoritățile naționale de reglementare după perioada de 24 de ore, dacă încă încalcă termenii și condițiile platformei.

Asociația pentru Industria Computerelor și a Comunicării (CCIA Europe), a căror membrii includ Google, Meta și X, a declarat că Articolul 17 ar putea fi exploatat de unii pentru a răspândi dezinformare.

"Excepția pentru media va genera noi oportunități de a răspândi știri false în loc să rezolve ceva", a declarat Mathilde Adjutor, unul dintre managerii CCIA Europe, într-un comunicat.

Parlamentarii au votat pentru interzicerea utilizării programelor de tip spyware împotriva jurnaliștilor, cu excepția cazului în care aceasta poate fi justificată ca măsură de ultimă instanță și au cerut, de asemenea, transparență în ceea ce privește proprietatea media.

Parlamentarii vor trebui să stabilească detalii ale regulilor propuse pentru statele membre ale UE în lunile următoare înainte ca acestea să poată fi adoptate în contextul în care îngrijorările cu privire la propaganda politică în agențiile media cresc înaintea alegerilor din Polonia în acestă lună și ale Parlamentului European de anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel