Criza cartofului loveşte Europa. Efectele imediate
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Europa s-ar putea confrunta cu o criză a cartofului. În mod normal în Uniunea Europeană sunt recoltate 35 de milioane de tone de cartofi din care doar Germania asigură între 10 și 12 milioane de tone. 

În acest an, din cauza secetei recolta din această țară este mai mică cu 25%. Belgienii nu sunt nici ei mai fericiți din pricina acestor informații în condițile în care mâncare lor preferată, cartofii prăjiți, este amenințată, scrie The Economist.

Dincolo de glume, implicațiile sunt mult mai grave și mai profunde.

Rădăcina problemei vine din schimbările climatice: ”Fermierii au remarcat că perioadele de umezeală și secetă tind să se apropie una de alta”, a declarat Katja Borgermann, membră a Asociației Fermierilor Germani. În anul 2003, Europa s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. La numai 15 ani a urmat o nouă setetă gravă iar fermierile le este dificil să se adapteze. Aceștia ar putea să dezvolte sisteme mai bune de irigații și să creeze soiuri mai rezistente la setetă. Însă asemenea măsuri cer timp.

O rezolvare mai rapidă ar prin intermediul comerțului. Deja țările din interiorul UE este un lucru obișnuit un asemenea schimb comercial. În timp ce orezul este importat în cea mai mare măsură din afara țărilor europene consumul cartofilor este asigurt aproape integral din producția internă iar o deschidere mai mare a aceste piețe pare a fi o necesitate. O asemenea măsură însă nu poate fi luată decât de birocrații de la Bruxelles care trebuie să modifice abordarea politicii comerciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel