Aceste măsuri vin ca parte a eforturilor țărilor europene de a ține în frâu migrația ilegală, arată datele biroului de statistică al UE.
Rata de succes a expulzărilor a ajuns la 29,5% în primul trimestru din 2024, în creștere de la 21,6% în aceeași perioadă din 2022, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
În aceeași perioadă, numărul ordinelor de deportare emise a crescut cu aproximativ 15%, în timp ce deportările în urma ordinelor emise au crescut cu aproximativ 58%.
"Cu noua foaie de parcurs privind returnările, sunt în desfășurare acțiuni pentru a sprijini statele membre în accelerarea returnărilor și facilitarea reintegrării", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Începând din 2016, UE a încheiat pacte cu Mauritania, Tunisia, Turcia și, cel mai recent, cu Egiptul, în încercarea de a reduce migrația ilegală, o măsură criticată de grupurile pentru drepturile omului pentru ignorarea dreptului umanitar.
Migrația a fost unul dintre principalele subiecte abordate în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 6-9 iunie, în urma cărora naționaliștii de dreapta au obținut victorii, ceea ce influențează modul în care blocul comunitar va face față provocărilor viitoare, de la geopolitică la imigrație.
Retorica antiimigrație a luat amploare în UE de când peste un milion de persoane - majoritatea refugiați sirieni - au sosit prin Marea Mediterană în 2015.
Incapabile să convină asupra modului în care să împartă responsabilitatea, țările UE s-au concentrat în principal pe reducerea numărului de sosiri.
Din cei peste 100.000 de cetățeni din afara UE cărora li s-a ordonat să părăsească țara UE în care se aflau în primul trimestru din 2024, aproape o treime au fost expulzați, potrivit Eurostat.
Dintre cetățenii din afara UE cărora li s-a ordonat să părăsească o țară a UE, cetățenii algerieni și marocani au reprezentat cea mai mare parte, cu 7% fiecare, urmați de cetățenii turci, cu 6%, și de cetățenii sirieni și georgieni, cu 5% fiecare.
Franța a deportat cel mai mare număr de cetățeni din afara UE în acest trimestru, cu 4.205 persoane returnate în altă țară, în primul trimestru. Germania a urmat cu 3.950 de persoane returnate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Principalii indici de pe Wall...
Profesorul Mircea Coșea critică...
Statele Unite şi Ucraina au...
Turcia anunţă că nu renunță la...
Dmitri Medvedev comentează...
A fost publicat în Monitorul...
Acord Ucraina-SUA privind...
Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...
ANAF a făcut public calendarul...
Ziua internaţională a muncii...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Danone renunță la coloranții...
Wall Street scade puternic pe...
Sindicatul Naţional al...
Economia zonei euro surprinde...