Cum vor dezvoltatorii chinezi să strângă 2 miliarde $ în 24 de ore
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Dezvoltatorii chinezi simt presiunea
Dezvoltatorii chinezi simt presiunea
Lupta pentru lichidități a companiilor imobiliare chinezești se intensifică pe măsură ce industria caută modalități de a atenua o criză istorică.

Firmele au anunțat planuri de a strânge 2,4 miliarde de dolari doar în ultimele 24 de ore, ridicând totalul din ultima săptămână la cel puțin 4,2 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg. Cele mai recente strângeri de fonduri includ vânzarea de către China Evergrande Group a participației la HengTen Networks Group Ltd. și al doilea plasament de acțiuni în șase luni al Country Garden Services Holdings Co. precum și vânzarea de obligațiuni onshore de către doi dezvoltatori de stat. 

Companiile imobiliare își intensifică eforturile de a strânge numerar în timp ce încearcă să ramburseze datoriile, în condițiile în care normele stricte privind efectul de pârghie, costurile ridicate ale împrumuturilor și încetinirea vânzărilor de locuințe reduc sursele tradiționale de fonduri. Factorii de decizie politică chinezi au arătat clar că se așteaptă ca dezvoltatorii să își îndeplinească obligațiile, chiar dacă oficialii mențin restricțiile asupra sectorului.

"Mulți dezvoltatori fac tot ce pot pentru a evita intrarea în incapacitate de plată", a declarat Abhishek Rawat, manager de portofoliu la Hong Kong Asset Management Ltd., care luna trecută și-a îmbunătățit poziția în privința sectorului. "Acesta este un semn bun, deoarece implică faptul că le pasă de reputația lor. Arată disponibilitatea lor de a plăti".

Operațiuni pe bandă rulantă

Această avalanșă de tranzacții vine în contextul în care dezvoltatorii se confruntă cu un val de obligațiuni locale și în dolari care ajung la maturitate la începutul anului 2022. Constructorii au un total de 13,4 miliarde de dolari în obligațiuni în dolari și echivalentul a 12,6 miliarde de dolari în yuani în obligațiuni care ajung la scadență în primul trimestru, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Costul mediu de refinanțare a unei astfel de datorii prin intermediul emisiunilor de obligațiuni în dolari rămâne prohibitiv de scump, cu randamente de aproximativ 20%.

Evergrande, salvare la mustață. Nu intră în incapacitate de plată, deocamdată

Autoritățile chineze, care pun de mult timp preț pe stabilitatea financiară, au transmis firmelor imobiliare, în cadrul unei reuniuni din 26 octombrie, că trebuie să își îndeplinească toate obligațiile legate de datorii. De atunci, niciun dezvoltator nu a intrat în incapacitate de plată a datoriilor în dolari, după ce cel puțin patru nu au reușit să își plătească obligațiile offshore la începutul acelei luni. 

Dar, în ciuda panicii din rândul deținătorilor de obligațiuni, autoritățile au fost reticente în a oferi asistență financiară. Acest lucru se datorează hotătrârii Beijingului de a reduce hazardul moral pe piețe, pedepsind creditorii care în trecut au ignorat riscurile sau au presupus că societățile mari vor fi întotdeauna salvate.

"Este clar că guvernul central nu dorește să se implice în salvarea dezvoltatorilor", a declarat Steven Leung, director executiv la UOB Kay Hian (Hong Kong) Ltd.

Tranzacțiile anunțate în ultima zi

- Evergrande a declarat joi că a fost de acord să vândă întreaga sa participație de 18% în firma de servicii de internet HengTen pentru 273 de milioane de dolari, aceasta fiind cea mai recentă cesiune de active a gigantului imobiliar cu datorii. Vânzarea reprezintă un discount de aproximativ 24% față de închiderea de miercuri a HengTen. Evergrande a declarat că se așteaptă să înregistreze o pierdere de aproximativ 1,1 miliarde de dolari din această vânzare.

Kaisa Group, al doilea dezvoltator chinez care adâncește criza imobiliară

- Country Garden Services vrea să strângă 8 miliarde de dolari HK vânzând noi acțiuni la 53,35 dolari HK fiecare, un discount de 9,5% față de prețul de închidere de miercuri, potrivit termenilor tranzacției obținuți de Bloomberg News. Fondurile vor fi folosite pentru viitoare oportunități de achiziții, dezvoltarea de noi afaceri și scopuri corporative generale, arată termenii.

- Agile Group Holdings Ltd. va strânge 311 milioane de dolari prin vânzarea de obligațiuni care pot fi schimbate în acțiuni ale A-Living Smart City Services Co, a anunțat joi.

- Poly Developments and Holdings Group Co. a vândut obligațiuni pe cinci ani în valoare de 2 miliarde de yuani (314 milioane de dolari) la un preț de 3,55%, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Chinamoney.com.cn.

- Merchants Shekou Industrial Zone Holdings Co. a vândut obligațiuni de 3 miliarde de yuani pe 270 de zile la 2,84%, a precizat miercuri China Foreign Exchange Trade System în declarația sa.

Săptămâna trecută, Sunac China Holdings Ltd. a strâns aproximativ 953 de milioane de dolari prin vânzarea de noi acțiuni, precum și o participație în unitatea sa de gestionare a proprietăților. Sun Hongbin, acționarul majoritar al Sunac și președintele consiliului de administrație, a furnizat, de asemenea, 450 de milioane de dolari din fonduri proprii sub forma unui împrumut fără dobândă.

În ciuda încurajărilor din partea Beijingului, eforturile de strângere de fonduri pot fi dificile pe piețele agitate. Joi, compania de stat Bright Real Estate Group Co. a amânat pentru vineri o vânzare de obligațiuni în valoare de 580 de milioane de yuani, la mai puțin de o oră după ce a anunțat că a retras tranzacția din cauza volatilității pieței. 

"Emisiunile onshore de proprietăți imobiliare din China au fost reluate, dar nu vă entuziasmați prea tare încă", au scris analiștii Bank of America Corp. într-o notă de miercuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel