Expert: Consumatorii trebuie să știe adevărul despre creșterea prețurilor

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Majoritatea prețurilor au crescut
Majoritatea prețurilor au crescut
Odată cu mediatizarea creșterii prețurilor pentru populație la gaze și energie, au ieșit la iveală și practicile mai multor furnizori care, practic, forțau operatorii economici să semneze noi contracte la gaze, la prețuri mai mari chiar și cu 150% în câteva luni. Acest lucru duce la falimentarea multor agenți economici, dar și la creșterea generalizată a prețurilor.  

Expertul în energie Dumitru Chisăliță, arată cum mulți consumatori non-casnici se confruntă de 6 luni cu presiunea creșterii continue a prețului la gaze. Majoritatea furnizorilor au impus consumatorilor industriali prețuri mult mai ridicate decât prețurile din contractele deja semnate.

”Deloc mediatizată, dar cu un impact socio-economic mult mai mare decât creșterea prețului gazelor pentru consumatorii casnici, creșterea enormă a prețului gazelor la consumatorii non casnici este de departe cea mai mare problemă a Pieței de Gaze Românești”, spune președintele Asociației Energia Inteligentă.

Analistul spune că creșterea prețurilor este indusă artificial, întrucât creșterile pe piața gazului din ultimul an nu depășesc 45%, iar furnizorii au achiziționat deja cantități suficiente de gaze la prețuri de sub 100 lei/MWh.

”Prosteala consumatorilor din aceste Notificări trimise consumatorilor, trebuie să înceteze. Consumatorii trebuie să cunoască adevărul:

Prețurile medii pe piață nu au crescut cu 400%, aceste creșteri sunt estimate la cca 45% (iulie 2020 – iulie 2021). Importurile chiar dacă au crescut în ultimul an de la 12% la 25%, nu justifică astfel de creșteri de preț.

Prețurile pe piață au crescut în ultimele luni, dar furnizorii au în portofoliu gaze achiziționate la prețuri sub 100 lei/MWh”.

Chisăliță spune că, în ultima perioadă, sute de consumatori industriali s-au trezit cu notificări din partea actualului furnizor, care privesc creșteri exorbitante a prețului, acțiune care a devenit o practică la nivelul tuturor furnizorilor, creșterile de preț ajungând chiar și la 149% în 4 luni de zile.

Adăugând la această creștere a prețului la gaze, creșterea prețului la energie electrică cu cca 24%, creșterea prețului materiilor prime, datele statistice fiind raportate la lunile mai / iunie 2021 (adică nu au prins creșterile masive de preț la energie), poza falimentară este clară, spune expertul.

Creșterea generalizată a prețurilor este generată și de scumpirile din piața materialelor de constructii (polistiren expandat până la 58%; Beton C20/25 – 12,2%; Oțel beton – 17,5%; Ciment – 11%; Cupru – 33,2%; Lemn – 38,9%).

Federația Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), estimează o creștere a prețurilor la produsele alimentare în medie de 10-12%, iar în cazul cărnii de porc, unde necesarul de consum este asigurat în cea mai mare parte din import, creșterea ar putea ajunge până la 25%.

Conform INS in creșterile de preț in ultimul an s-au simțit și la unele produse alimentare, cum e uleiul care în iulie era mai scump cu 18% sau peștele, brânză și pâinea, cu 5%.

Lipsa implicării autorităților în ultimele 8 luni, pentru a da un semnal și a stopa abuzurile din piață, a determinat ca practica izolată a Pumnului în Gură pentru Consumatori să devină o practică națională, și este cauza a ceea ce se întâmplă în prezent, mai spune președintele Asociației Energia Inteligentă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel