O nouă zi de creșteri la Bursa de la București: BET trece de 17.370 de puncte
Lichiditate solidă și aprecieri...
Un element surprinzător al acestui proiect, îl constituie discrepanța între măsurile alocate energiei electrice și cele alocate gazelor naturale, spune Dumintru Chisăliță într-un comuncat transmis redacției DCBusiness.
Astfel, măsurile prevăzute de reducere a impactului facturii de energie electrică sunt mult mai mari, decât măsurile pentru gazele naturale, deși impactul facturii de energie electrică în bugetul unei familii este mult mai mic decât impactul facturii de gaze în sezonul rece în bugetul familiei.
Ponderea costurilor cu energia electrică lunară al unui proprietar, al unui apartament de 3 camere, este de cca. 5% raportat la sariul mediu net, în timp ce ponderea gazelor naturale este de cca. 16%.
Concret, acest consumator ar trebui să plătească 473 lei/lună pentru gazele naturale, după aplicarea prevederilor privind compensarea-plafonarea prețului la gaze (față de 242 lei/lună cât plătea în anul 2020), și să achite cca. 106 lei/lună pentru energie electrică, după aplicarea prederilor privind compensarea-plafonarea prețului la energie electrică (față de 84 lei/lună cât plătea în anul 2020). Cu alte cuvinte, ni se prezintă ce reducere importantă la factură vor avea românii pentru energie electrică, știindu-se că cele mai mari costuri sunt cu gazele și în fapt această măsură nu reprezintă un real ajutor (cel puțin nu la nivelul prezentat) pentru consumatori.
Pentru a vedea modul incorect, în care a fost realizat proiectul de lege, vom face câteva raportări comparative între măsurile propuse pentru energie electrică și cele pentru gaze, față de nivelul actual al prețurilor.
Măsurile propuse pentru energie electrică sunt mai mari decât cele pe gaze, deși ponderea costului cu energia electrica este mai mică și astfel în fapt oamenilor li se dau un ajutor mult mai mic decât li se promite și de cât își imaginează aceștia. Este un joc de imagine care să arate publicului, câți bani sau acordat pentru energie electrică și să se piardă din discuție faptul că banii care trebuie plătiți de consumatori pentru gaze sunt foarte mulți și pentru care nu se acordă o subvenție importantă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Trump atacă dur China pentru că...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Poziție fermă a SUA împotriva...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...
Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...
Firme care întrețin spații...
Cătălin Leonte, Director...
ROBOR în ușoară creștere,...
Guvernul continuă Programul de...
Cristian Popa (BNR) spune că:...
După ce a controlat inflația,...
CEC Bank acordă și în 2025...
Trump pierde omul-cheie din...
După aproape 100 de zile de...
Banii vin la timp în luna mai,...
Comisarul european Piotr...
Grupaj de știri.