Expert: Plafonarea prețului la energie, departe de necesitățile reale ale consumatorilor

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
S-a APROBAT plafonarea prețurilor la energie electrică
S-a APROBAT plafonarea prețurilor la energie electrică
În Senatul României s-a dezbătut un proiect de lege privind măsurile de diminuare a prețurilor la gaze și energie electrică care presupune aplicarea mai multor măsuri simultane: plafonare, subvenționare, amânare, reduceri de taxe etc.

Un element surprinzător al acestui proiect, îl constituie discrepanța între măsurile alocate energiei electrice și cele alocate gazelor naturale, spune Dumintru Chisăliță într-un comuncat transmis redacției DCBusiness. 

Astfel, măsurile prevăzute de reducere a impactului facturii de energie electrică sunt mult mai mari, decât măsurile pentru gazele naturale, deși impactul facturii de energie electrică în bugetul unei familii este mult mai mic decât impactul facturii de gaze în sezonul rece în bugetul familiei.

Ponderea costurilor cu energia electrică lunară al unui proprietar, al unui apartament de 3 camere, este de cca. 5% raportat la sariul mediu net, în timp ce ponderea gazelor naturale este de cca. 16%.

Concret, acest consumator ar trebui să plătească 473 lei/lună pentru gazele naturale, după aplicarea prevederilor privind compensarea-plafonarea prețului la gaze (față de 242 lei/lună cât plătea în anul 2020), și să achite cca. 106 lei/lună pentru energie electrică, după aplicarea prederilor privind compensarea-plafonarea prețului la energie electrică (față de 84 lei/lună cât plătea în anul 2020). Cu alte cuvinte, ni se prezintă ce reducere importantă la factură vor avea românii pentru energie electrică, știindu-se că cele mai mari costuri sunt cu gazele și în fapt această măsură nu reprezintă un real ajutor (cel puțin nu la nivelul prezentat) pentru consumatori.

Pentru a vedea modul incorect, în care a fost realizat proiectul de lege, vom face câteva raportări comparative între măsurile propuse pentru energie electrică și cele pentru gaze, față de nivelul actual al prețurilor.

Măsurile propuse pentru energie electrică sunt mai mari decât cele pe gaze, deși ponderea costului cu energia electrica este mai mică și astfel în fapt oamenilor li se dau un ajutor mult mai mic decât li se promite și de cât își imaginează aceștia. Este un joc de imagine care să arate publicului, câți bani sau acordat pentru energie electrică și să se piardă din discuție faptul că banii care trebuie plătiți de consumatori pentru gaze sunt foarte mulți și pentru care nu se acordă o subvenție importantă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel