Experții explică unde este marea vulnerabilitate a armelor rusești
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rușii au o mare problemă cu armamentul
Rușii au o mare problemă cu armamentul
Analiștii militari spun că cea mai mare vulnerabilitate a armatei ruse este însăși tehnologia și explică de ce se întâmplă acest lucru.

Sistemele militare rusești depind în mare măsură de componente microelectronice proiectate și produse în SUA, Europa și Asia de Est, potrivit unui raport publicat luni, bazat pe examinarea resturilor de echipamente folosite de forțele Kremlinului în Ucraina. 

Raportul realizat de Royal United Services Institute (RUSI) din Londra a inspectat 27 de sisteme de armament, inclusiv rachete de croazieră de ultimă generație și drone, care au fost folosite de când președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie. Astfel, experții au descoperit cel puțin 450 de componente fabricate în străinătate care erau esențiale pentru funcționarea acestora. 

Putin a recunoscut dependența industriei sale naționale de tehnologia străină de la începutul războiului și a semnat în iunie o lege care permite importul de produse electronice fără aprobarea proprietarului brevetului. Sancțiunile internaționale care interzic vânzarea de semiconductori și de tehnologie cu dublă utilizare, care are atât aplicații militare, cât și comerciale, au avut ca scop să descurajeze Rusia să folosească astfel de echipamente în armament. 

Armata rusă a folosit o cantitate uriașă de putere de foc după ce planul său de victorie rapidă a fost zădărnicit de rezistența ucraineană și ar putea avea probleme în a înlocui echipamentele, având în vedere incapacitatea sa de a produce la nivel național componente critice prin intermediul programelor sale de înlocuire a importurilor, potrivit RUSI. 

"Degradarea capacității militare rusești ar putea deveni permanentă dacă sunt implementate anumite politici", au scris analiștii RUSI, printre care James Byrne și Gary Somerville. 

Companiile cu sediul în SUA au furnizat cea mai mare parte a echipamentelor, fiind responsabile pentru 70% din componentele descoperite în arme. Japonia, Taiwan și membri ai Uniunii Europene au furnizat, de asemenea, multe dintre materiale. 

În timp ce unele dintre componente sunt microelectronice produse încă din anii 1980, altele au fost probabil achiziționate prin intermediul unor rețele clandestine gestionate de agențiile de securitate rusești, se arată în raport. 

RUSI a recomandat o serie de măsuri, printre care consolidarea controalelor la export, împiedicarea fabricării de microelectronice sensibile sub licență în statele care sprijină Rusia și măsuri drastice împotriva transbordării de bunuri controlate în Rusia, pentru a împiedica reînarmarea armatei lui Putin. 

Citește și: Putin trimite pe front tancuri vechi de 50 de ani

În timp ce Statele Unite ale Americii trimite blindate moderne în Ucraina, Putin trmite tancuri vechi de 50 de ani.

Vehicule militare care aparțin de fapt unui muzeu au fost observate în estul și sudul Ucrainei în ultimele zile. Este vorba de tancurile de luptă principale sovietice T-62M. Aceste tancuri au fost proiectate în anii 1950 și construite între 1962 și 1975.

Mijloace: Tancurile pe care tiranul de la Kremlin, Vladimir Putin (69 de ani), le trimite acum în Ucraina sunt vechi de cel puțin 47 de ani. Poate chiar 60 de ani.

Deși este vorba de varianta "M" a T-62, unde "M" înseamnă "modernizat", adică tancuri care au fost revizuite în anii 1980, acestea sunt totuși cele mai vechi tancuri pe care Rusia le-a introdus la trimis în Ucraina.

Până în prezent, în țara atacată de Putin au fost văzute doar tancurile T-64 și T-72 (de asemenea învechite) și relativ modernele T-80, T-90 și T-72 modernizate, scrie publicația germană Bild.

Experții văd în faptul că Putin trimite "noile" tancuri vechi ca pe un semn de slăbiciune a Rusiei.

După ce a pierdut cel puțin 868 de tancuri în doar patru luni de război, Putin se pare că a rămas fără arme ofensive grele. Pentru a compensa cumva pierderile masive de tancuri, se pare că acum președintele adecis să-și golească și depozitele sovietice, chiar dacă tancurile ruginesc acolo încă de la începutul anilor 1990.

Dar "noile" tancuri reprezintă o amenințare și pentru soldații ucraineni, avertizează expertul militar finlandez Mika Mäenpää. "T-62M este depășit în ceea ce privește protecția sa împotriva altor tancuri, dar este în continuare un inamic dificil pentru infanterie", a explicat el pe Twitter.

Imagini de groază din orașul Vynnitsia, localitate care are 367.000 de locuitori, situat în vestul Ucrainei, arată urmările unui atac cu rachete de croazieră rusești asupra unui centru de recreere pentru soldații ucraineni. Cel puțin 17 persoane au murit, inclusiv un copil, în atacul care a avariat grav numeroase structuri civile din jurul clădirii, inclusiv opera orașului.

Înregistrările arată inexactitatea și puterea distructivă a rachetelor rusești rămase. În timp ce acestea își ating aproximativ țintele, ele distrug, de asemenea, tot ce se află în apropierea obiectivelor. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel