Experții dau din colț în colț: Habar nu au cum va evolua prețul aurului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Totul este cât se poate de incert
Totul este cât se poate de incert
Tot mai puternic, dolarul american dă totul peste cap pe piețele mondiale, inclusiv pe cele ale metalelor prețioase, unde prețul aurului a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani și jumătate. Experții intervievați de CNBC au exprimat puncte de vedere diferite privind evoluția pe mai departe a metalului prețios.

În mod tradițional, aurul este considerat un activ de protecție în cazul unei inflații ridicate și un refugiu sigur în cazul crizelor economice. Cu toate acestea, creșterea dolarului la un nivel maxim al ultimilor 20 de ani a făcut ca aurul să fie mai scump în monedele altor țări, ceea ce a dus la scăderea cererii de metal prețios. În plus, aurul este afectat negativ de creșterea ratelor dobânzilor din SUA, care a oferit investitorilor opțiuni pentru investiții cu randament mai ridicat.

Miercuri, prețul contractelor futures al aurului cu livrare în luna decembrie a atins la New York Mercantile Exchange (COMEX) 1677,8 dolari pe uncie. Comparativ cu valoarea maximă înregistrată în martie (peste 2050 de dolari pe uncie), aurul a pierdut deja 17%.

Peter Schiff, economist-șef și strateg de piață la firma de consultanță în investiții Euro Pacific Capita, a declarat, pentru CNBC, că orice achiziție de aur trebuie decisă în funcție de determinarea Rezervei Federale a SUA de a stmerită să se ia în considerare cumpărarea de aur în funcție de hotărârea Fed de stăvili creșterea inflației, ajunsă la niveluri record. 

"Cred că băncile centrale sunt pe cale să își recunoască înfrângerea în lupta împotriva inflației. Cred că inflația va câștiga", a spus analistul. În opinia sa, unele dintre marile economii vor avea de suferit în următorii ani din cauza creșterii prețurilor.

Epicentrul viitoarei crize 

În timp ce dolarul este considerat un fel de refugiu în vremuri de incertitudine economică, Schaff a oferit o nouă definiție pentru moneda americană, pe care a numit-o "epicentrul următoarei crize". El susține că investițiile în aur rămân o opțiune bună, având în vedere că, de-a lungul istoriei, acest activ și-a demonstrat capacitatea sa de protecție. Da, a explicat analistul, aurul este acum pe un trend descendent, dar o astfel de evoluție nu are cum să dureze la nesfărșit. Iată de ce, pe viitor, investitorii vor spori cota de aur în portofoliile lor, crede Schiff.

Investițiile în aur se vor reduce 

Un punct de vedere diferit cu privire la acțiunile Fed și perspectivele metalelor prețioase a fost exprimat de șeful strategiei pentru piețele de mărfuri din cadrul băncii de investiții TD Securities, Bart Melek. Potrivit acestuia, nu va fi ușor să reducem inflația, dar "Fed nu va renunța". Ca atare, autoritatea de reglementare ar putea crește ratele și în cursul anului 2023, a apreciat expertul. El a prezis o reducere a investițiilor în aur, deoarece este mai costisitor să deții acest activ într-un mediu cu rate reale mai mari.

Un vânt puternic împotriva aurului 

David Neuhauser, fondator și director de investiții al fondului de hedging Livermore Partners, a fost, de asemenea, critic la adresa perspectivelor aurului în contextul actual. "Sunt optimist în privința aurului. Dar evenimentele recente, în special creșterea dolarului, au creat un vânt puternic împotriva aurului. Din punct de vedere istoric, a avut performanțe foarte bune atunci când ratele au fost negative și foarte slabe atunci când ratele au fost ridicate", a declarat expertul.

Cu toate acestea, el a recunoscut că ar putea apărea stagflația în economia mondială dacă ratele mai mari ale dobânzilor vor limita creșterea economică, dar nu vor reuși să reducă inflația. Neuhauser a calificat un astfel de scenariu drept "foarte bun" pentru aur.

Iată o achiziție bună în acest moment 

De asemenea, expertul a reamintit că aurul, spre deosebire de banii fiduciari și titlurile de valoare, nu poate fi "tipărit". Potrivit lui Neuhauser, acțiunile unor companii miniere de aur par extrem de ieftine în acest context. Prin urmare, o companie care are o mină bună și face bani într-o jurisdicție sigură ar putea fi considerată o investiție bună în acest moment, a conchis el.

Strategul de metale prețioase de la UBS Investment Bank, Joni Teves, consideră că aurul ar trebui să se redreseze până la sfârșitul anului și va crește pe parcursul anului 2023, pe măsură ce inflația și politica monetară se vor relaxa.

Expertul se așteaptă ca aurul să urce la 1800 de dolari până la sfârșitul anului 2022, urmând să ajungă la 1900 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului viitor. În opinia sa, prețul metalului prețios ar putea crește mai mult dacă economia este stimulată și dacă există mai multă slăbiciune economică.

Citește și Pe piața metalelor, aurul a pierdut teren, trăgând după el argintul și platina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel