Conform datelor publicate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în perioada aprilie - iunie 2021 erau disponibile 862.000 de locuri de muncă, cu 77.500 mai multe decât în primele trei luni din 2020.
Numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată ale companiilor britanice a urcat, de asemenea, în iunie, înregistrând cel mai semnificativ avans de la debutul pandemiei. Potrivit datelor ONS, pe statele de plată ale companiilor britanice erau cu 356.000 mai mulţi salariaţi în iunie. În total, numărul angajaţilor a urcat la 28,9 milioane, după ce oamenii au revenit la locurile de muncă în urma atenuării restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus. Totuşi, numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată ale companiilor britanice rămâne cu 206.000 sub nivelul de dinaintea pandemiei.
"Piaţa muncii îşi continuă redresarea, a crescut din nou în iunie semnificativ numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată. Totuşi, nivelul este sub cel de dinaintea pandemiei, multe persoane rămânând în schema de sprijinire a locurilor de muncă", a apreciat Darren Morgan, director în cadrul ONS.
UE va accelera procedurile juridice împotriva Regatului Unit. Află MOTIVUL
De asemenea, în perioada martie - mai 2021, rata şomajului a scăzut la 4,8% în Regatul Unit, de la 5% în perioada decembrie 2020 - februarie 2021, în tip ce analiştii se aşteptau la 4,7%.
Şomajul este menţinut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program a scăzut la 2,40 milioane la 31 mai 2021, de la aproape cinci milioane la începutul anului. Ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021.
Prin acest program s-au plătit salarii pentru 8,9 milioane de salariaţi în perioada de vârf din mai 2020.
"Anticipăm că rata şomajului va urca la aproximativ 5,5% în iarnă, în urma încheierii schemei, aproximativ unu din 10 beneficiari ar putea să nu se întoarcă la locul original de muncă", a explicat Yael Selfin, economist şef la KPMG UK.
Datele publicate joi arată că, în perioada mai 2020 - mai 2021, s-a înregistrat cea mai rapidă creştere a salariilor din 2000, când a început publicarea datelor, deşi statisticienii avertizează că datele sunt distorsionate de comparaţia cu nivelul redus al salariilor în urmă cu un an şi de creşterea şomajului în rândul angajaţilor cu salarii scăzute.
Câştigurile săptămânale medii în perioada martie - mai 2021 au urcat cu 7,3% faţă de anul anterior, peste estimările analiştilor.
Banca Angliei se aşteaptă ca rata şomajului să atingă în trimestrul trei nivelul de vârf de 5,5%, mult sub cel de 7,5% previzionat în februarie, întrucât cea mai mare parte a angajaţilor vor reveni la muncă în urma redeschiderii economiei.
Guvernul speră ca economia, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ, în urma atenuării restricţiilor, după rapida campanie de vaccinare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...