Exportatorii ucraineni de cereale au lăsat trei miliarde de dolari din veniturile lor peste hotare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cereale
Cereale
Exportatorii ucraineni de cereale au lăsat în străinătate venituri de trei miliarde de dolari.

Potrivit estimărilor Băncii Centrale, exportatorii ucraineni de produse agricole au lăsat aproximativ trei miliarde de dolari în străinătate de la invazia Rusiei, ceea ce a adăugat presiuni asupra rezervelor valutare. Conform unui oficial guvernamental, acest lucru reprezintă între 70% și 75% din sumele totale păstrate de comercianții din diverse industrii în afara Ucrainei de la începutul războiului, potrivit calculelor instituţiei.

Aceasta este una dintre motivele pentru care Guvernul a impus măsuri mai stricte privind exportul de cereale și semințe oleaginoase. Exportatorii acestor produse vor fi acum obligați să obțină licențe sau să furnizeze documente care atestă plata TVA-ului înainte de invazie și să demonstreze că repatriază valuta. Aceste noi reglementări urmează să intre în vigoare în 10 zile și să fie valabile în 2024.

Ucraina este un important producător și exportator de produse alimentare la nivel global, iar sectorul său agricol a fost tradițional profitabil. Guvernul dorește să elimine practicile neloiale, să aducă mai multe venituri în valută în țară și să îmbunătățească colectarea impozitelor, în special în contextul eforturilor internaționale de combatere a corupției.

Guvernatorul Băncii Centrale, Andriy Pyshnyi, a declarat că exportatorii nu au repatriat aproximativ opt miliarde de dolari în valută. Deși nu a precizat perioada exactă, el a menționat că unele remitențe au fost întârziate, iar alți exportatori au omis să-și repatrieze veniturile, ceea ce constituie o problemă semnificativă pentru stat, mai ales în timpul războiului. Estimările acoperă, conform surselor Bloomberg, ultimii 10 ani.

Exportatorii ucraineni sunt obligați să aducă veniturile înapoi în țară într-un termen de 180 de zile, cerință care ajută Banca Centrală a Ucrainei să-și întărească rezervele valutare pentru a sprijini moneda națională în contextul războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel