Vânzările peste hotare de vin şi băuturi spirtoase, a doua categorie de produse exportate de Franţa după aeronautică, au crescut cu 5,9% în termeni de valoare, până la un nou record de 14 miliarde de euro, a precizat FEVS. Exporturile spre SUA, de departe cea mai mare piaţă pentru vinurile şi băuturile spirtoase franceze în condiţiile în care piaţa americană este responsabilă pentru aproape un sfert din exporturile totale, au crescut cu 16% până la 3,7 miliarde de euro în 2019, în condiţiile în care volumul livrărilor a crescut cu 5,5%.
Banca Centrală a Franței. Ce se întâmplă cu economia statului francez
La data de 18 octombrie 2019, administraţia Trump a introdus tarife vamale de până la 25% pentru o serie de produse alimentare printre care se numără şi vinurile franceze, spaniole şi germane cu un conţinut de alcool de cel puţin 14 grade, ca represalii la tratamentul preferenţial pe care Uniunea Europeană l-a acordat producătorului de avioane Airbus.
Tot anul trecut, incertitudinile cu privire la data şi condiţiile în care se va face ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană au determinat consumatorii din Marea Britanie să cumpere în avans stocuri de vinuri şi băuturi spirtoase franceze. În consecinţă, exporturile spre Marea Britanie au crescut cu 4,4% până la 1,4 miliarde de euro în 2019.
"Acest rezultat pozitiv pentru 2019 nu ar trebui să ne inducă în eroare: tensiunile comerciale şi politice internaţionale au afectat puternic exporturile de vinuri şi băuturi spirtoase franceze şi anunţă un an 2020 dificil", a subliniat preşedintele FEVS, Antoine Leccia.
Federaţia subliniază că, după intrarea în vigoare a tarifelor vamale americane, la 18 octombrie 2019, exporturile franceze de vinuri în sticlă au scăzut cu 17,5% în ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce a antrenat pierderi de 40 milioane euro sub forma unor vânzări ratate.
"Aceste sancţiuni arbitrare ne-au afectat sectorul după 18 octombrie şi ne ameninţă dezvoltarea pe principala noastră piaţă, ceea ce va avea un impact puternic asupra companiilor exportatoare şi, la nivel mai general, asupra celor 500.000 de jucători din sectorul vinul", susţine FEVS. În acest context, FEVS a cerut, încă odată, Guvernului francez să înfiinţeze un fond de compensare cu o valoare de 300 de milioane de euro pentru a susţine sectorul vinului.
Spre deosebire de creşterea livrărilor spre SUA şi Marea Britanie, exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase spre China au scăzut cu 4,7% anul trecut până la 953.000 de euro, iar cele spre Hong Kong au scăzut cu 9,4%, a subliniat FEVS.
Pe categorii de produse, vânzările de şampanie au fost aproape stabile în termeni de volum dar au crescut cu 7,5% ca valoare până la 3,1 miliarde de euro. De asemenea, vânzările de coniac, de departe cea mai importantă categorie de băuturi spirtoase exportate de Franţa, au crescut cu 111,4% până la 3,5 miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...