Exporturile rusești de petrol au atins un vârf de la invadarea Ucrainei
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În pofida tuturor sancțiunilor occidentale
În pofida tuturor sancțiunilor occidentale
În luna aprilie a acestui an, exporturile rusești de petrol au atins în aprilie cel mai înalt nivel de la începutul invaziei Ucrainei, în ciuda tututor sancțiunilor impuse de țările occidentale, a anunțat marți Agenția Internațională a Energiei (AIE). 

Organizația internațională, cu sediul la Paris, arată, în raportul său lunar, că exporturile rusești s-au ridicaat luna trecută la 8,3 milioane de barili pe zi, ceea ce înseamnă un profit extraordinar de 15 miliarde de dolari. Oricum, Moscova nu a pus în practică amenințarea lansată în urmă cu ceva timp și nu și-a redus producția cu 500.000 de barili pe zi. 

„Este posibil ca, dimpotrivă, Rusia să decidă o creștere a ritmului de producție, pentru a compensa, cât de cât, scăderea veniturilor”, au estimat experții AIE. În ciuda sancțiunilor internaționale impuse asupra livrărilor de petrol, Rusia reușește să-și redirecționeze exporturile de hidrocarburi către alte țări (China, India, Turcia etc.), dar Moscova „pare să aibă puține probleme în a găsi cumpărători pentru țițeiul și produsele sale petroliere”, scrie AIE. 

„În aprilie, exporturile de petrol rusești au atins un vârf post-invazie de 8,3 milioane de barili pe zi” numărând produsele rafinate, susține AIE, precizând că acest lucru reprezintă o creștere a veniturilor „de 1,7 miliarde de dolari”, la 15 miliarde de dolari.

De la sancțiunile pronunțate pe 5 decembrie asupra țițeiului rusesc transportat pe mare, un al doilea embargo al UE, legat de achiziționarea de produse petroliere rusești, cuplat cu un preț plafonat pentru aceste produse aplicat de țările G7, este în vigoare din 5 februarie. În replică la aceste sancțiuni adoptate ca răspuns la ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei lansată în februarie 2022, Rusia a avertizat pe 10 februarie că își va reduce producția cu 500.000 de barili pe zi. Subiectul lacunelor care permit Moscovei să atenueze impactul sancțiunilor G7 asupra economiei sale va fi discutat la summitul liderilor țărilor industrializate care va avea loc vineri în Japonia.

În același timp, raportul indică o „redresare a cererii chineze, ce depășește așteptările” cu „un record absolut în martie, care s-a ridicat la 16 milioane de barili pe zi” pentru țara asiatică, al doilea mare consumator de petrol din lume, după Statele Unite. Între timp, cererea globală de petrol „este de așteptat să crească cu 2,2 milioane de barili pe zi de la an la an în 2023, pentru a ajunge la o medie de 102 milioane de barili pe zi”, a spus aceeași sursă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel