”Explorarea și pregătirea forajului continuă în zona de sud-est a Stabroeck Block”, a anunțat Exxon Oil. Zona Stabroeck Bloc include principalele zăcăminte de petrol găsite de Exxon Oil, însă face obiectul unei dispute teritoriale între Guyana și Venezuela.
Incidentul a provocat scăderi ale acțiunilor companiilor care au primit din partea Guyanei dreptul de exploatare a petrolului din apele teritoriale ale acestui stat. Acțiunile Exxon, care deține 45% din consorțiul de exploatare, au scăzut luni cu 3,8%, iar cele Hess Corporation, cu o participare la consorțiu de 30%, au scăzut cu 12%. Acțiunile companiei chineze CNOOC au scăzut cu 2%. Chinezii dețin o cotă de participare de 25%.
La sfârșitul săptămânii trecute, navele militare ale Venezuelei au interceptat și îndepărtat două vase aparținând companiei Exxon Oil care făceau explorări petroliere într-o zonă din Marea Caraibelor. Zona respectivă este în centrul unei dispute teritoriale dintre Guyana și Venezuela.
Citește și:
Tensiunile din Caraibe se amplifică. Venezuela ripostează
Ministrul de Externe din Guyana a afirmat, anterior, că incidentul a avut loc în apele teritoriale ale țării sale, în care au intrat navele militare ale țării vecine. ”Guyana respinge acest act ilegal, agresiv și ostil care demonstrează amenințarea reală pe care o pune vecinul din vest la adresa dezvoltării economice a țării”, a spus ministrul adăugând că va informa Națiunile Unite cu privire la această încălcare a granițelor sale.
Zona în care a avut loc incidentul, regiunea Essequibo și apele din largul ei, sunt în mijlocul unei dispute teritoriale încă din secolul XIX. O decizie din 1899 a unui tribunal internațional a fost favorabilă Guyanei, însă Venezuela contestă decizia. Disputa a fost trimisă spre soluționare Curții Internaționale de Justiție de către ONU, decizie carfe a nemulțumit Venezuela.
Essequibo este o zonă puțin populată, dar în apele limitrofe s-au descoperit zăcăminte de 5 miliarde de barili de petrol, lucru care nu a făcut decât să amplifice disputa.
De partea cealaltă, autoritățile de la Caracas susțin că explorările se făceau în apele sale teritoriale de către două vase, nu unul singur, iar acestea au făcut cale întoarsă după ce li s-a comunicat că se află pe teritoriu venezuelean. Și Venezuela a informat ONU cu privire la incident.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...