ExxonMobil s-a supărat. Vrea să blocheze impozitarea "profiturilor excedentare"

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O taxă care le cam încurcă socotelile
O taxă care le cam încurcă socotelile
Grupul american ExxonMobil a depus o plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) împotriva impozitului impus de Bruxelles pe "superprofiturile" încasate de giganții energetici, măsură despre care compania spune că ar putea "descuraja investițiile", relatează publicația Le Figaro.

Denumită oficial "contribuție temporară de solidaritate", taxa ar trebui să fie plătită de producătorii și distribuitorii de petrol, gaze și cărbune, care au obținut profituri uriașe de pe urma creșterii prețurilor ca urmare a războiului din Ucraina. 

Este vorba despre un procent de 33% din profiturile impozabile în 2022, care sunt cu peste 20% mai mari decât media înregistrată în perioada 2019-2021, banii urmând să fie distribuiți către gospodăriile și întreprinderile care întâmpină dificultăți cu plata facturilor în creștere.

Când a fost adoptată la sfârșitul lunii septembrie, Comisia Europeană a avut grijă să nu folosească cuvântul "impozit", deoarece orice nouă dispoziție fiscală la nivelul UE ar fi impus unanimitatea celor 27 de state membre, o procedură care este mai complicată și mai riscantă decât adoptarea cu majoritate calificată. Ideea era în special de a evita proceduri precum cea intentată la CJUE de către filialele germană și olandeză ale ExxonMobil. CJUE poate fi sesizată de către o întreprindere atunci când consideră că o instituție a UE i-a încălcat drepturile.

"Recunoaștem faptul că actuala criză energetică din Europa are un impact puternic asupra familiilor și întreprinderilor și lucrăm pentru a crește oferta de energie în Europa", a declarat un purtător de cuvânt al companiei, Casey Norton, într-un mesaj pentru AFP. 

Dar impozitarea "superprofiturilor" este "contraproductivă", a spus el. Aceasta va "submina încrederea investitorilor, va descuraja investițiile și va crește dependența de energia și produsele petroliere importate", a adăugat purtătorul de cuvânt. ExxonMobil a câștigat 37,6 miliarde de dolari numai în trimestrele al doilea și al treilea.

Președintele american Joe Biden a denunțat aceste "profituri de război" la sfârșitul lunii octombrie, deplângând faptul că profiturile realizate de companiile petroliere și de gaze sunt plătite acționarilor, în timp ce prețurile la pompă pentru automobiliști rămân ridicate.

Într-o prezentare făcută investitorilor la începutul lunii decembrie, directorul financiar al ExxonMobil a estimat că taxa europeană va costa grupul "peste 2 miliarde de dolari". Ea a mai spus că suma finală va depinde de modul în care statele membre vor încorpora măsura în bugetele lor pentru 2023.

Citește și Portugalia a decis taxarea cu 33% profiturilor excesive ale companiilor din energie

"Obiectivul noii taxe îl reprezintă redistribuirea acestor profituri excesive în contextul inflaţiei ridicate ... trebuie să existe justiţie socială", a declarat Nuno Felix înaintea votului din Parlamentul Portugaliei.

Conform schemei aprobate, partea din profiturile companiilor care depăşeşte 20% din media profiturilor în ultimii patru ani va fi taxată cu 33%. Noua rată se va aplica în 2022 şi 2023. În Portugalia, impozitul pe profit standard este de 21%.

În primele nouă luni din 2022, profitul Portuguese oil & gas Galp a urcat cu ... Citește mai departe AICI

Citește și Spania taxează suplimentar băncile şi marile companii energetice pentru profiturile excesive

Senatul Spaniei a dat aprobarea finală pentru taxarea suplimentară a băncilor şi marilor companii energetice pentru profiturile excesive, o măsură menită să atenueze criza costului de trai, deşi în mare măsură nu sunt incluşi în prevederi creditorii locali mai mici şi subsidiarele băncilor străine din Spania, transmite Reuters.

În cazul băncilor, va fi impusă o taxă de 4,8% asupra veniturilor nete din dobânzi şi comisioanelor nete care depăşesc pragul de 800 milioane de euro. Pentru companiile energetice cu o cifră de afaceri de cel puţin un miliard de euro, excluzând activităţile interne reglementate şi operaţiunile externe, taxa este de .... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel