În timpul unei teleconferințe cu mai mulți analiști, David Wehner, directorul financiar al Meta, compania mamă a Facebook, vorbea, la sfârșitul lunii aprilie, despre o "ajustare" a țintelor de angajare. "Ne reevaluăm în mod regulat fondul de talente în funcție de nevoile noastre de afaceri", a explicat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Meta.
Amazon, al doilea cel mai mare angajator din SUA
"Având în vedere cheltuielile prevăzute în buget și comunicate odată cu prezentarea ultimelor noastre rezultate financiare, încetinim creșterea" recrutărilor, a adăugat el, precizând însă că obiectivul pe termen lung rămâne sporirea numărului de angajați ai grupului, care avea 77.805 persoane în luna martie, cu 28% mai mult față de acum un an.
Un alt colos tehnologic și al doilea cel mai mare angajator din SUA, după Walmart, Amazon, care avea 1,6 milioane de angajați la sfârșitul anului 2021 (mai mult decât dublu față de 2019), a lăsat să se înțeleagă că, deocamdată, nu mai face angajări.
"Pe măsură ce varianta (Omicron) a scăzut în a doua jumătate a primului trimestru și angajații s-au întors din concediu, am trecut rapid de la deficit de personal la excedent de personal", a declarat directorul financiar al grupului, Brian Olsavsky.
În mijlocul telenovelei legate de preluarea de către Elon Musk a Twitter, rețeaua de socializare a decis să suspende recrutările neesențiale. De ce? Pentru că nu știi niciodată dacă operațiunea va fi dusă la bun sfârșit.
În ceea ce-l privește pe șeful Uber, Dara Khosrowshahi, acesta a scris într-un e-mail adresat angajaților companiei și publicat de CNBC, că noii angajați ar trebui să fie "tratați ca un privilegiu".
În timp ce aceste grupuri nu au anunțat nicio concediere, platforma de brokeraj online Robinhood a făcut-o, indicând la sfârșitul lunii aprilie că va reduce aproximativ 9% din forța sa de muncă, adică aproape 350 de posturi cu normă întreagă.
Cameo, o aplicație care permite utilizatorilor să comande mesaje video personalizate de la celebrități, a reziliat contractele a 80 de angajați, potrivit The Information.
Inflația
Motivele pentru aceste înghețări de locuri de muncă variază de la o companie la alta. Facebook, de exemplu, a insistat asupra impactului pe care noile reguli ale Apple privind schimbul de date îl vor avea asupra veniturilor sale din publicitate.
Twitter se află în plină incertitudine din cauza lui Musk și a numeroaselor răsturnări de situație, în timp ce Uber a suferit pierderi grele din cauza faptului că deține mai multe start-up-uri cu probleme financiare. Dar există factori comuni, începând cu sfârșitul economiei de limitare și ridicarea treptată a restricțiilor sanitare.
"Multe companii de tehnologie au răspuns, în ultimii doi ani, la cererea tot mai mare de servicii digitale prin angajări și creșteri de venituri", spune Terry Kramer, profesor asistent la școala de afaceri de la UCLA, citând cazul emblematic al platformei de videoconferințe Zoom.
Bulă speculativă
"În mare parte, ceea ce vedem acum este o fază de maturitate în ceea ce privește adoptarea tehnologiei, în care aceste companii nu pot și nu au nevoie să continue să crească în același ritm", spune Kramer.
Un alt factor care apasă asupra sectorului este inflația ridicată și continuă. Aceasta împinge banca centrală americană (Fed) să majoreze dobânzile cheie, ceea ce îngreunează capacitatea companiilor de a se împrumuta, situație care este deosebit de nefavorabilă pentru sectorul tehnologic.
"O mulțime de companii care aveau o strategie de creștere, care nu se așteptau să obțină profit pe termen scurt, au crezut că pot continua să strângă bani prin intermediul bursei sau al investitorilor privați", spune Daniil Manaenkov de la Universitatea din Michigan, specialist în previziuni economice. "Se pare însă că nu".
Pe Wall Street, subindicele S&P 500 pentru sectorul IT a scăzut cu peste 22% de la începutul anului, iar Nasdaq cu aproape 25%. Pentru Dan Ives, de la Wedbush Securities, nu trebuie să ne temem de o bulă speculativă, similară cu cea prin care au trecut companiile de tehnologie la sfârșitul anilor 1990.
"Este o corecție masivă într-un mediu cu rate mai mari, care va duce la o bifurcație clară a sectorului tehnologic între câștigători și perdanți", prezice analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...