Facilități pentru angajații din apărare pentru achiziționarea unei locuințe

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Caschetă de militar
Caschetă de militar
Expunerea de motive a noii propuneri legislative argumentează pentru modificarea legislației privind acordarea și vânzarea locuințelor de serviciu către personalul militar. 

Astfel, se propune eliminarea necesității deținerii unui număr semnificativ de astfel de locuințe în patrimoniul instituțiilor de apărare și securitate națională, datorită apariției unor acte normative care permit acordarea de drepturi suplimentare pentru personalul militar. Acest lucru ar reduce cheltuielile de întreținere și reparații suportate din bugetul acestor instituții.

Propunerea legislativă vizează modificarea condițiilor pentru vânzarea locuințelor de serviciu către personalul care îndeplinește anumite criterii precum:

Propunerea legislativă spune că: 

”Pot cumpăra o singură locuinţă de serviciu: personalul în activitate din instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pensionarii sau urmaşii personalului decedat, care îndeplinesc următoarele condiţii:

a) deţin un contract de închiriere pentru locuinţa respectivă valabil încheiat in calitate de titular sau sunt urmaşi ai titularului contractului de închiriere decedat;

b) locuiesc efectiv în locuinţa de serviciu;

c) au achitat chiria la zi;

d) nu deţin şi nu au deţinut ele sau soţul, soţia ori copiii aflaţi în întreţinere, o locuinţă proprietate personală care corespunde ca număr de camere numărului membrilor de familie, conform Anexei 1 pct.B din Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

e) nu au încetat activitatea în instituţiile prevăzute la art. 1 prin demisie sau din motive imputabile lor, în condiţiile prevăzute de lege, după caz;

f) nu deţin sau nu au deţinut în proprietate o fostă locuinţă de serviciu achiziţionată de la una dintre instituţiile publice de la art. 1, indiferent de numărul de camere.

(2) în situaţia în care soţii, personal militar sau personal civil, deţin fiecare câte o locuinţă de serviciu, de prevederile alin.

(1) poate beneficia numai unul dintre aceştia”.

Vânzarea locuințelor se va realiza fie integral, fie în rate lunare pe o perioadă de maximum 20 de ani, cu o dobândă anuală de 5%. Acestea pot fi transferate autorităților interesate dacă nu sunt achiziționate de chiriași și devin disponibile din diverse motive.

În esență, noua lege ar permite instituțiilor publice din domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale să vândă locuințele de serviciu pe care le au în administrare către personalul activ, pensionari și urmași ai personalului decedat, în anumite condiții. Mai mult, cei care vor cumpăra astfel de locuințe nu vor plăti TVA, dar nu vor putea vinde noile achiziții timp de cinci ani de la achitarea prețului.

De asemenea, proiectul prevede trecerea locuințelor de serviciu din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului și administrarea instituțiilor respective, prin hotărâre a Guvernului. Prețul de vânzare este stabilit conform procedurilor de evaluare și indexat în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum.

Propunerea de abrogare a Legii nr. 562/2004 și actualizarea anexelor corespunzătoare sunt incluse în acest act normativ, care are ca scop generarea de fonduri pentru bugetul de stat fără a afecta pe termen scurt și mediu bugetul instituțiilor cu competențe legale în domeniu.

În final, propunerea legislativă privind autorizarea instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională de a vinde locuințele de serviciu către personalul propriu este propusă pentru dezbatere și adoptare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA

pixel