Factura la energie. AFEER: Furnizorul este obligat să recalculeze și să rectifice
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Care sunt explicațiile oferite
Care sunt explicațiile oferite
Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, Laurențiu Urluescu, a explicat care sunt obligațiile furnizorului și cum au apărut aceste probleme.

Furnizorul este obligat să recalculeze şi să rectifice facturi în urma deselor modificări legislative, ceea ce afectează foarte mult încrederea în parteneriatul consumator-furnizor, a afirmat, joi, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o conferinţă de presă.

"De vreo doi ani încoace am avut fel de fel de crize, de creşteri mari de preţuri, crize de lichidităţi, criză energetică - şi cum ne-a impactat pe noi. În primul rând, trebuie să menţionez poziţia ingrată în care au fost puşi furnizorii şi traderii de energie. Furnizorul a fost învinovăţit pentru lucruri care sunt în afara controlului său. Furnizorul este obligat să recalculeze şi să rectifice facturi în urma deselor modificări legislative, ceea ce afectează foarte mult încrederea în parteneriatul consumator-furnizor", a menţionat Laurenţiu Urluescu, la conferinţa "Criza şi tranziţia energetică: provocări curente pe piaţa de energie", organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Potrivit acestuia, consumatorii nu înţelegeau rectificările de facturi, motiv pentru care lansau acuzaţii la adresa furnizorilor.

"Am avut mari dificultăţi în centrele de relaţii cu clienţii din cauza consumatorilor care nu înţelegeau rectificările de facturi şi aici a fost un workflow destul de mare. Au fost foarte multe acuzaţii lansate, de la vestitul: 'furnizorii sunt hoţi' până la fel de fel de anunţuri privind sancţionarea acestora", a mai spus preşedintele AFEER.

În opinia sa, un alt impact este lipsa reală a consultării publice sau a studiilor de impact înainte de modificarea reglementărilor.

"Astfel, au apărut în reglementări, prevederi neclare şi uneori neaplicabile, ale căror interpretări sunt lăsate la latitudinea fiecărui participant la piaţă. Asta pentru noi este neplăcut, deoarece există un risc crescut să interpretăm eronat anumite reglementări şi, mai încolo, să fim sancţionaţi pentru aceasta. Iarăşi trebuie să menţionez că unele modificări au fost emise în ultimul moment, fără a avea în vedere o perioadă de implementare a respectivelor modificări. Asta, de cele mai multe ori, ne-a dus la imposibilitatea de a implementa schimbările în termenul din lege. Iarăşi, trebuie să menţionez că un impact asupra furnizorilor îl reprezintă taxarea excesivă. Taxa pe tranzacţionare este 98% din marja brută", a adăugat Laurenţiu Urluescu.

Citește și ANRE propune majorarea tarifelor de distribuție a energiei. Dumitru Chisăliță explică de ce

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel