Factura la energie. AFEER: Furnizorul este obligat să recalculeze și să rectifice

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Care sunt explicațiile oferite
Care sunt explicațiile oferite
Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, Laurențiu Urluescu, a explicat care sunt obligațiile furnizorului și cum au apărut aceste probleme.

Furnizorul este obligat să recalculeze şi să rectifice facturi în urma deselor modificări legislative, ceea ce afectează foarte mult încrederea în parteneriatul consumator-furnizor, a afirmat, joi, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o conferinţă de presă.

"De vreo doi ani încoace am avut fel de fel de crize, de creşteri mari de preţuri, crize de lichidităţi, criză energetică - şi cum ne-a impactat pe noi. În primul rând, trebuie să menţionez poziţia ingrată în care au fost puşi furnizorii şi traderii de energie. Furnizorul a fost învinovăţit pentru lucruri care sunt în afara controlului său. Furnizorul este obligat să recalculeze şi să rectifice facturi în urma deselor modificări legislative, ceea ce afectează foarte mult încrederea în parteneriatul consumator-furnizor", a menţionat Laurenţiu Urluescu, la conferinţa "Criza şi tranziţia energetică: provocări curente pe piaţa de energie", organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Potrivit acestuia, consumatorii nu înţelegeau rectificările de facturi, motiv pentru care lansau acuzaţii la adresa furnizorilor.

"Am avut mari dificultăţi în centrele de relaţii cu clienţii din cauza consumatorilor care nu înţelegeau rectificările de facturi şi aici a fost un workflow destul de mare. Au fost foarte multe acuzaţii lansate, de la vestitul: 'furnizorii sunt hoţi' până la fel de fel de anunţuri privind sancţionarea acestora", a mai spus preşedintele AFEER.

În opinia sa, un alt impact este lipsa reală a consultării publice sau a studiilor de impact înainte de modificarea reglementărilor.

"Astfel, au apărut în reglementări, prevederi neclare şi uneori neaplicabile, ale căror interpretări sunt lăsate la latitudinea fiecărui participant la piaţă. Asta pentru noi este neplăcut, deoarece există un risc crescut să interpretăm eronat anumite reglementări şi, mai încolo, să fim sancţionaţi pentru aceasta. Iarăşi trebuie să menţionez că unele modificări au fost emise în ultimul moment, fără a avea în vedere o perioadă de implementare a respectivelor modificări. Asta, de cele mai multe ori, ne-a dus la imposibilitatea de a implementa schimbările în termenul din lege. Iarăşi, trebuie să menţionez că un impact asupra furnizorilor îl reprezintă taxarea excesivă. Taxa pe tranzacţionare este 98% din marja brută", a adăugat Laurenţiu Urluescu.

Citește și ANRE propune majorarea tarifelor de distribuție a energiei. Dumitru Chisăliță explică de ce

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil

pixel