Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Bijuteriile coroanei, păstrate într-un seif la Banca Italiei, vor fi restituite urmașilor lui Umberto al II-lea? Emmanuel Filiberto de Savoia, nepotul ultimului rege al Italiei, a demarat o procedură judiciară pentru a recupera o casetă cu bijuterii prețioase, a căror valoare este estimată la 300 de milioane de euro.
Tezaurul include 26 de seturi de bijuterii cu 6.000 de diamante și 2.000 de perle care au aparținut familiei Savoia, care a condus Italia până în 1946.
Potrivit The Guardian, o primă audiere va avea loc la Palatul de Justiție din Roma, pe 7 iunie. Descendenții fostei familii regale, copiii și nepoții regelui Umberto al II-lea, consideră că această comoară regală le aparține de drept.
La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, monarhia italiană a fost abolită prin referendum, iar regele a trebuit să abdice, înainte de a pleca în exil în Portugalia. Bărbaților Casei de Savoia li s-a permis în mod legal să se întoarcă în Italia abia în 2003.
Îndoielile persistă
Celebrele bijuterii, al căror proprietar nu a fost niciodată clar stabilit, au fost încredințate guvernatorului Băncii Italiei în urmă cu 75 de ani. Potrivit moștenitorilor, proprietatea respectivă nu a fost niciodată transferată statului italian. Un bilet din partea regelui, depus împreună cu bijuteriile, ordonă ca acestea să fie "returnate proprietarului lor de drept".
Citește și Diamantul blestemat. Nu este film. Este o poveste adevărată
"Nu ne interesează valoarea monetară a bijuteriilor. Ceea ce este mai important este valoarea istorică și sentimentală pe care o au pentru familie", a declarat pentru The Guardian Prințul Emmanuel Filiberto de Savoia, fiul lui Victor-Emmanuel de Savoia. Bătălia juridică împotriva executivului italian a început în noiembrie 2021, când a fost oficializată cererea de restituire.
În prezent, nimeni nu știe ce se va întâmpla cu bijuteriile dacă acestea vor fi returnate urmașilor fostei monarhii italiene. Păstrate departe de ochi indiscreți, pietrele prețioase nu au fost niciodată expuse publicului, spre deosebire de bijuteriile coroanei britanice. În 2006, pe când era guvernator al Băncii Italiei, premierul Mario Draghi a evocat posibilitatea de a le expune, dar discuțiile nu s-au concretizat niciodată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...