Familia ultimului Rege al Italiei vrea bijuteriile Coroanei
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
El este Emmanuel Filiberto de Savoia, nepotul ultimului rege al Italiei
El este Emmanuel Filiberto de Savoia, nepotul ultimului rege al Italiei
Nepotul lui Umberto al II-lea, Emmanuel Filiberto de Savoia, dă în judecată guvernul italian pentru a recupera prețioasele bijuterii, care nu au fost expuse niciodată. 

Bijuteriile coroanei, păstrate într-un seif la Banca Italiei, vor fi restituite urmașilor lui Umberto al II-lea? Emmanuel Filiberto de Savoia, nepotul ultimului rege al Italiei, a demarat o procedură judiciară pentru a recupera o casetă cu bijuterii prețioase, a căror valoare este estimată la 300 de milioane de euro.

Tezaurul include 26 de seturi de bijuterii cu 6.000 de diamante și 2.000 de perle care au aparținut familiei Savoia, care a condus Italia până în 1946.

Potrivit The Guardian, o primă audiere va avea loc la Palatul de Justiție din Roma, pe 7 iunie. Descendenții fostei familii regale, copiii și nepoții regelui Umberto al II-lea, consideră că această comoară regală le aparține de drept. 

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, monarhia italiană a fost abolită prin referendum, iar regele a trebuit să abdice, înainte de a pleca în exil în Portugalia. Bărbaților Casei de Savoia li s-a permis în mod legal să se întoarcă în Italia abia în 2003.

Îndoielile persistă

Celebrele bijuterii, al căror proprietar nu a fost niciodată clar stabilit, au fost încredințate guvernatorului Băncii Italiei în urmă cu 75 de ani. Potrivit moștenitorilor, proprietatea respectivă nu a fost niciodată transferată statului italian. Un bilet din partea regelui, depus împreună cu bijuteriile, ordonă ca acestea să fie "returnate proprietarului lor de drept".

Citește și Diamantul blestemat. Nu este film. Este o poveste adevărată

"Nu ne interesează valoarea monetară a bijuteriilor. Ceea ce este mai important este valoarea istorică și sentimentală pe care o au pentru familie", a declarat pentru The Guardian Prințul Emmanuel Filiberto de Savoia, fiul lui Victor-Emmanuel de Savoia. Bătălia juridică împotriva executivului italian a început în noiembrie 2021, când a fost oficializată cererea de restituire.

În prezent, nimeni nu știe ce se va întâmpla cu bijuteriile dacă acestea vor fi returnate urmașilor fostei monarhii italiene. Păstrate departe de ochi indiscreți, pietrele prețioase nu au fost niciodată expuse publicului, spre deosebire de bijuteriile coroanei britanice. În 2006, pe când era guvernator al Băncii Italiei, premierul Mario Draghi a evocat posibilitatea de a le expune, dar discuțiile nu s-au concretizat niciodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...


pixel