FAO: Prețurile mondiale ale alimentelor au crescut pentru a treia lună la rând

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Alimente / sursa foto: Freepik.com
Alimente / sursa foto: Freepik.com
Această creștere se datorează majorării prețurilor la cereale și lactate, care au compensat scăderile prețurilor la zahăr și la uleiurile vegetale.

Indicele mondial al prețurilor la produsele alimentare, calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a înregistrat o medie de 120,4 puncte în luna mai, în creștere cu 0,9% față de nivelul revizuit în aprilie, a anunțat vineri organizația.

Deși a înregistrat a treia creștere lunară consecutivă în luna mai, indicele a rămas în scădere cu 3,4% față de valoarea corespunzătoare din urmă cu un an și cu 24,9% sub vârful de 160,2 puncte atins în martie 2022.

Cereale și lactate mai scumpe în mai

Indicele FAO al prețurilor la cereale a înregistrat o medie de 118,7 puncte în luna mai, în creștere cu 7,1 puncte (6,3 %) față de aprilie, dar încă 10,6 puncte (8,2 %) sub valoarea sa din mai 2023. Prețurile globale la export ale tuturor cerealelor majore au crescut de la o lună la alta, prețurile la grâu înregistrând cea mai mare creștere.

Creșterea lunară bruscă s-a datorat în mare parte îngrijorărilor tot mai mari legate de condițiile nefavorabile pentru recoltele din 2024, care ar putea limita randamentele în unele dintre principalele zone de producție din mai multe țări exportatoare importante, inclusiv în părți din Europa, America de Nord și regiunea Mării Negre. În plus, deteriorarea infrastructurii de transport maritim din Marea Neagră a exacerbat presiunea ascendentă asupra prețurilor.

Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a înregistrat o medie de 126,0 puncte în luna mai, în creștere cu 2,3 puncte (1,8%) față de aprilie, ceea ce a dus valoarea indicelui cu 4,3 puncte (3,5%) peste valoarea corespunzătoare din urmă cu un an. Cotațiile internaționale ale prețurilor pentru toate produsele lactate reprezentate în indice au crescut în luna mai.

Cererea crescută din partea sectoarelor de retail și de servicii alimentare înaintea vacanței de vară și așteptările de pe piață că producția de lapte ar putea scădea sub nivelurile istorice în Europa de Vest, împreună cu o producție de lapte mai slabă din punct de vedere sezonier în Oceania, au stat la baza creșterii cotațiilor prețurilor produselor lactate în luna mai.

Carnea, zahărul și uleiul s-au ieftinit în mai, la nivel global

Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o medie de 116,6 puncte în luna mai, în scădere cu 0,2% față de aprilie și situându-se cu 1,5 puncte (1,3 %) sub valoarea sa corespunzătoare din urmă cu un an.

Prețurile internaționale ale cărnii de pasăre și de vită au scăzut, în timp ce cele ale cărnii de porc și de oaie au crescut.

Indicele FAO al prețului zahărului a înregistrat o medie de 117,1 puncte în luna mai, în scădere cu 9,5 puncte (7,5%) față de aprilie, aceasta fiind a treia scădere lunară consecutivă.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a înregistrat o medie de 127,8 puncte în luna mai, în scădere cu 3,1 puncte (2,4%) de la o lună la alta, dar situându-se cu 7,7% peste nivelul înregistrat în anul precedent. Scăderea indicelui a fost determinată în principal de scăderea cotațiilor uleiului de palmier, care a mai mult decât compensat creșterea prețurilor la soia, rapiță și floarea-soarelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel