JAF sau BOOM? Un cuplu a fost arestat pentru spălarea a 4,5 miliarde de dolari
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
JAF sau BOOM? Un cuplu a fost arestat pentru spălarea a 4,5 miliarde de dolari
JAF sau BOOM? Un cuplu a fost arestat pentru spălarea a 4,5 miliarde de dolari
Un cuplu din New York a fost arestat și acuzat de conspirație pentru spălarea a 4,5 miliarde de dolari în fonduri furate din criptomonede.

Autoritățile de aplicare a legii au confiscat 3,6 miliarde de dolari din aceste fonduri, în ceea ce adjunctul procurorului general al SUA, Lisa Monaco, a numit "cea mai mare confiscare financiară a departamentului din toate timpurile".

Ilya Lichtenstein, în vârstă de 34 de ani, și soția sa, Heather Morgan, în vârstă de 31 de ani, sunt acuzați că au încercat să spele banii sustrași în urma unui hack uriaș al bursei de criptomonede Bitfinex în 2016.

Arestările și confiscarea banilor reprezintă o victorie pentru forțele de ordine din SUA, în contextul în care au avut loc numeroase jafuri de pe platformele de criptomonede. În ultimii ani, hackerii au reușit să sustragă sute de milioane de dolari în atacuri asupra burselor de monede virtuale.

Lichtenstein și Morgan sunt acuzați de conspirație în vederea spălării de bani, care poate fi pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare, și de conspirație în vederea fraudării SUA, care poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, potrivit oficialilor din domeniul justiției. Un avocat al cuplului nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

DeFi a explicat: Ce este finanțarea descentralizată și dacă ar putea fi o condamnare la moarte pentru bănci

Departamentul nu a anunțat acuzații pentru piratarea efectivă a Bitfinex, iar oficialii Departamentului de Justiție au refuzat să facă alte comentarii, invocând o anchetă în curs de desfășurare.

Pe măsură ce prețul ransomware-ului și al altor atacuri informatice a crescut în economie, agențiile de aplicare a legii au căutat să urmărească și să confiște mai agresiv criptomonedele folosite adesea de hackerii criminali. Anul trecut, oficialii americani au recuperat 2,3 milioane de dolari din răscumpărarea de 4,4 milioane de dolari pe care Colonial Pipeline a plătit-o unei bande vorbitoare de limbă rusă.

"Acest lucru arată că, chiar și atunci când sunt folosite tehnici sofisticate de spălare a banilor, înregistrările indelebile din blockchain permit, de obicei, organelor de aplicare a legii să lege activitatea infracțională de indivizi", a declarat Tom Robinson, cofondator al firmei de analiză a criptomonedelor Elliptic, pentru CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel