JAF sau BOOM? Un cuplu a fost arestat pentru spălarea a 4,5 miliarde de dolari

Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
JAF sau BOOM? Un cuplu a fost arestat pentru spălarea a 4,5 miliarde de dolari
JAF sau BOOM? Un cuplu a fost arestat pentru spălarea a 4,5 miliarde de dolari
Un cuplu din New York a fost arestat și acuzat de conspirație pentru spălarea a 4,5 miliarde de dolari în fonduri furate din criptomonede.

Autoritățile de aplicare a legii au confiscat 3,6 miliarde de dolari din aceste fonduri, în ceea ce adjunctul procurorului general al SUA, Lisa Monaco, a numit "cea mai mare confiscare financiară a departamentului din toate timpurile".

Ilya Lichtenstein, în vârstă de 34 de ani, și soția sa, Heather Morgan, în vârstă de 31 de ani, sunt acuzați că au încercat să spele banii sustrași în urma unui hack uriaș al bursei de criptomonede Bitfinex în 2016.

Arestările și confiscarea banilor reprezintă o victorie pentru forțele de ordine din SUA, în contextul în care au avut loc numeroase jafuri de pe platformele de criptomonede. În ultimii ani, hackerii au reușit să sustragă sute de milioane de dolari în atacuri asupra burselor de monede virtuale.

Lichtenstein și Morgan sunt acuzați de conspirație în vederea spălării de bani, care poate fi pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare, și de conspirație în vederea fraudării SUA, care poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, potrivit oficialilor din domeniul justiției. Un avocat al cuplului nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

DeFi a explicat: Ce este finanțarea descentralizată și dacă ar putea fi o condamnare la moarte pentru bănci

Departamentul nu a anunțat acuzații pentru piratarea efectivă a Bitfinex, iar oficialii Departamentului de Justiție au refuzat să facă alte comentarii, invocând o anchetă în curs de desfășurare.

Pe măsură ce prețul ransomware-ului și al altor atacuri informatice a crescut în economie, agențiile de aplicare a legii au căutat să urmărească și să confiște mai agresiv criptomonedele folosite adesea de hackerii criminali. Anul trecut, oficialii americani au recuperat 2,3 milioane de dolari din răscumpărarea de 4,4 milioane de dolari pe care Colonial Pipeline a plătit-o unei bande vorbitoare de limbă rusă.

"Acest lucru arată că, chiar și atunci când sunt folosite tehnici sofisticate de spălare a banilor, înregistrările indelebile din blockchain permit, de obicei, organelor de aplicare a legii să lege activitatea infracțională de indivizi", a declarat Tom Robinson, cofondator al firmei de analiză a criptomonedelor Elliptic, pentru CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabili / Foto: Freepik
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com

pixel