Pentru Australia, o ţară în care majoritatea populaţiei trăieşte în imediata apropiere a coastelor, aceste efecte ar putea fi devastatoare.
Dr. Ebru Kirezci de la Universitatea din Melbourne, coautor al studiului şi specialist în ingineria oceanelor, a declarat că, deşi o mare parte a globului va fi afectată de creşterea nivelului mării, în ţările din emisfera sudică impactul va fi cel mai mare. "Ceea ce putem deduce din acest studiu este că majoritatea coastelor estice, sudice şi sud-vestice ale Australiei vor fi afectate cu o frecvenţă anuală a acestor niveluri extreme ale mării până în 2100", a spus Kirezci.
Studiul a relevat că aşa-numitele evenimente extreme ale nivelului mării (ESL) care se manifestă în mod normal o dată la o sută de ani ar putea deveni, până la sfârşitul secolului, o situaţie anuală, chiar şi în cazul în care creşterea temperaturilor pe glob este limitată la valori între 1,5 şi 2 grade Celsius faţă de nivelul înregistrat în perioada preindustrială.
Toate oraşele mari ale Australiei, cu excepţia capitalei Canberra, situată în interiorul continentului, sunt poziţionate de-a lungul coastei şi se estimează că peste 80% din populaţie locuieşte în zonele costiere.
Citește și Potop după potop! NASA confirmă cele mai NEGRE prognoze METEO
Potrivit lui Kirezci, creşterea nivelului mărilor i-ar putea determina pe australieni să se îndepărteze de regiunile costiere. "Construirea digurilor şi a zidurilor maritime, retragerea de pe ţărmuri şi implementarea sistemelor de avertizare timpurie sunt câteva dintre etapele ce pot fi luate pentru a adaptarea la această schimbare", a precizat el.
În plus, evenimentele ESL ar putea ameninţa infrastructura esenţială, cum ar fi drumurile, aeroporturile şi porturile situate în centrele urbane de coastă ale Australiei. "Chiar şi în lipsa efectelor potenţiale ale schimbărilor climatice asupra valurilor şi a valurilor de furtună, se preconizează că simpla creştere a nivelului mărilor va conduce la înmulţirea inundaţiilor şi a eroziunii costiere", se arată în raportul asociat studiului.
Kirezci şi-a exprimat speranţa că această cercetare va transmite noţiunea de urgenţă guvernelor şi factorilor de decizie politică. "Factorii de decizie în politicile publice ar trebui să ia act de aceste studii şi să depună eforturi pentru îmbunătăţirea măsurilor de protecţie şi atenuare (a efectelor) în zonele de coastă", a adăugat specialistul australian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...