Financial Times. Rubla continuă să se prăbușească. Toți ochii, pe Putin

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Președintele Vladimir Putin discută miercuri cu factorii de decizie politică din Rusia despre intensificarea controalelor valutare, după ce o creștere extraordinară a ratei de 3,5 puncte procentuale nu a reușit să oprească prăbușirea rublei, au declarat două persoane familiarizate cu acest subiect, citate de Financial Times.

Putin va asculta propunerile Ministerului rus de Finanțe de a cere exportatorilor să convertească o parte din câștigurile lor în valută, majoritatea deținute în prezent în străinătate, în ruble, au declarat persoanele respective.

Propunerile ministerului de finanțe, consultate de Financial Times, ar impune exportatorilor să vândă până la 80% din veniturile în valută în termen de 90 de zile de la livrare și ar interzice companiilor care refuză să se conformeze să primească subvenții guvernamentale.

Alte măsuri propuse includ interdicția de a plăti dividende și de a extinde împrumuturile în străinătate, chiar și în țările considerate "prietenoase" de către Rusia; anularea subvențiilor la import; limitarea swap-urilor valutare; și reducerea sumei de valută pe care exportatorii au voie să o scoată din Rusia.

Măsura, luată pentru prima dată când Rusia a sporit controalele valutare de la declanșarea invaziei lui Putin în Ucraina de anul trecut, indică o îngrijorare tot mai mare la Kremlin cu privire la efectul pe care războiul îl are asupra economiei țării.

Ministrul de finanțe, Anton Siluanov, a fost singurul oficial economic care s-a pronunțat în favoarea controalelor valutare în cadrul unei reuniuni guvernamentale de luni, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Dar Putin urmează să asculte propunerile factorilor de decizie politică pentru a susține rubla, după ce creșterea extraordinară a ratei de schimb a băncii centrale a avut doar un efect moderat asupra cursului de schimb.

"Aceste chestiuni nu sunt decise decât cu el", a declarat una dintre surse.

Controalele valutare sunt un subiect sensibil pentru guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, care le-a spus anterior prietenilor că va demisiona dacă acestea vor fi implementate - pentru ca apoi să rămână în funcție după invazie și să le introducă în primăvara anului trecut.

Dar presiunea asupra rublei, care a slăbit pentru scurt timp sub bariera importantă de 100 pentru un dolar luni, a lăsat factorii de decizie politică cu puține alte opțiuni, spun economiștii.

Pe măsură ce războiul se prelungește, deficitele în creștere rezultate din creșterea cheltuielilor militare, scăderea veniturilor din exporturi și o dependență tot mai mare de importuri s-au combinat pentru a slăbi rubla.

Scăderea a provocat dezacorduri deschise între factorii de decizie politică economică din Rusia.

Luni, Maxim Oreshkin, consilierul pe probleme de politică economică al lui Putin, a publicat un articol în care susținea că "o rublă puternică este în interesul economiei rusești" și dădea vina pe banca centrală pentru căderea acesteia.

Oreshkin a scris că ciclul de relaxare al băncii centrale, care a durat un an, a alimentat o bonitate a împrumuturilor care a supraîncălzit economia Rusiei și a afirmat că aceasta are "toate instrumentele necesare" pentru a inversa scăderea.

Dar economiștii spun că banca centrală are o capacitate limitată de a stimula rubla după ce sancțiunile occidentale au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, lăsând-o practic incapabilă să vândă dolari și euro.

Elina Ribakova, director al programului internațional de la Școala de Economie din Kiev, a declarat că: "Există două pârghii pe care autoritățile ruse le pot folosi pentru a susține rubla. Prima este evitarea mai eficientă a plafonării prețului [la petrol] [impus de țările occidentale] și creșterea veniturilor din exporturi pentru a spori excedentul de cont curent. A doua este controlul capitalului".

Ribakova a declarat că alunecarea monedei nu ar trebui să ducă la mulțumirea că măsurile occidentale menite să sufoce sursele de finanțare ale Rusiei au avut succes. "Este necesar să acordăm o atenție și mai mare încercărilor de a ocoli sancțiunile energetice", a spus ea.

După ce banca centrală a majorat ratele marți, o măsură despre care a spus că este necesară pentru a domoli inflația, banca a declarat că rubla a fost afectată și de o scădere a volumului exporturilor și de o creștere a împrumuturilor guvernamentale care a creat o cerere mai mare de importuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel