Financial Times. Rubla continuă să se prăbușească. Toți ochii, pe Putin

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Președintele Vladimir Putin discută miercuri cu factorii de decizie politică din Rusia despre intensificarea controalelor valutare, după ce o creștere extraordinară a ratei de 3,5 puncte procentuale nu a reușit să oprească prăbușirea rublei, au declarat două persoane familiarizate cu acest subiect, citate de Financial Times.

Putin va asculta propunerile Ministerului rus de Finanțe de a cere exportatorilor să convertească o parte din câștigurile lor în valută, majoritatea deținute în prezent în străinătate, în ruble, au declarat persoanele respective.

Propunerile ministerului de finanțe, consultate de Financial Times, ar impune exportatorilor să vândă până la 80% din veniturile în valută în termen de 90 de zile de la livrare și ar interzice companiilor care refuză să se conformeze să primească subvenții guvernamentale.

Alte măsuri propuse includ interdicția de a plăti dividende și de a extinde împrumuturile în străinătate, chiar și în țările considerate "prietenoase" de către Rusia; anularea subvențiilor la import; limitarea swap-urilor valutare; și reducerea sumei de valută pe care exportatorii au voie să o scoată din Rusia.

Măsura, luată pentru prima dată când Rusia a sporit controalele valutare de la declanșarea invaziei lui Putin în Ucraina de anul trecut, indică o îngrijorare tot mai mare la Kremlin cu privire la efectul pe care războiul îl are asupra economiei țării.

Ministrul de finanțe, Anton Siluanov, a fost singurul oficial economic care s-a pronunțat în favoarea controalelor valutare în cadrul unei reuniuni guvernamentale de luni, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Dar Putin urmează să asculte propunerile factorilor de decizie politică pentru a susține rubla, după ce creșterea extraordinară a ratei de schimb a băncii centrale a avut doar un efect moderat asupra cursului de schimb.

"Aceste chestiuni nu sunt decise decât cu el", a declarat una dintre surse.

Controalele valutare sunt un subiect sensibil pentru guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, care le-a spus anterior prietenilor că va demisiona dacă acestea vor fi implementate - pentru ca apoi să rămână în funcție după invazie și să le introducă în primăvara anului trecut.

Dar presiunea asupra rublei, care a slăbit pentru scurt timp sub bariera importantă de 100 pentru un dolar luni, a lăsat factorii de decizie politică cu puține alte opțiuni, spun economiștii.

Pe măsură ce războiul se prelungește, deficitele în creștere rezultate din creșterea cheltuielilor militare, scăderea veniturilor din exporturi și o dependență tot mai mare de importuri s-au combinat pentru a slăbi rubla.

Scăderea a provocat dezacorduri deschise între factorii de decizie politică economică din Rusia.

Luni, Maxim Oreshkin, consilierul pe probleme de politică economică al lui Putin, a publicat un articol în care susținea că "o rublă puternică este în interesul economiei rusești" și dădea vina pe banca centrală pentru căderea acesteia.

Oreshkin a scris că ciclul de relaxare al băncii centrale, care a durat un an, a alimentat o bonitate a împrumuturilor care a supraîncălzit economia Rusiei și a afirmat că aceasta are "toate instrumentele necesare" pentru a inversa scăderea.

Dar economiștii spun că banca centrală are o capacitate limitată de a stimula rubla după ce sancțiunile occidentale au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, lăsând-o practic incapabilă să vândă dolari și euro.

Elina Ribakova, director al programului internațional de la Școala de Economie din Kiev, a declarat că: "Există două pârghii pe care autoritățile ruse le pot folosi pentru a susține rubla. Prima este evitarea mai eficientă a plafonării prețului [la petrol] [impus de țările occidentale] și creșterea veniturilor din exporturi pentru a spori excedentul de cont curent. A doua este controlul capitalului".

Ribakova a declarat că alunecarea monedei nu ar trebui să ducă la mulțumirea că măsurile occidentale menite să sufoce sursele de finanțare ale Rusiei au avut succes. "Este necesar să acordăm o atenție și mai mare încercărilor de a ocoli sancțiunile energetice", a spus ea.

După ce banca centrală a majorat ratele marți, o măsură despre care a spus că este necesară pentru a domoli inflația, banca a declarat că rubla a fost afectată și de o scădere a volumului exporturilor și de o creștere a împrumuturilor guvernamentale care a creat o cerere mai mare de importuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel