Finlanda nu vrea să extrădeze liderul unui grup paramilitar neonazis rus
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Jan Petrovski
Jan Petrovski
Instanța supremă din Finlanda a respins extrădarea unui lider al unui grup paramilitar neonazist rus care a luptat în Ucraina, invocând riscul ca acesta să fie maltratat în custodia ucraineană.

Jan Petrovski, șeful grupului Rusich și supus sancțiunilor occidentale, a fost arestat în Finlanda în această vară, iar Kievul a solicitat extrădarea sa pentru acuzații de terorism. Însă Curtea Supremă din Finlanda a declarat vineri că acesta nu poate fi predat Ucrainei, deoarece acolo ar putea fi supus unui tratament degradant.

Petrovski a fost arestat pe aeroportul din Lappeenranta, aproape de granița cu Rusia, în iulie, în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un zbor spre Nisa, în Franța. În momentul arestării sale folosea un pseudonim, Voislav Torden, deoarece făcea deja obiectul unei interdicții de călătorie în UE.

În septembrie 2022, SUA l-au inclus pe Petrovski pe lista sa de sancțiuni legate de Rusia pentru că a dat dovadă de "cruzime deosebită" în luptele din regiunea ucraineană de est Harkov, după invazia declanșată de Rusia. Marea Britanie și Canada l-au inclus, de asemenea, pe Petrovski pe listele lor de sancțiuni.

Marea Britanie a ordonat, de asemenea, înghețarea activelor sale, motivând că acesta a fost "implicat în destabilizarea, subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității sau independenței Ucrainei".

Instanțele din întreaga Europă, inclusiv din Germania, au oprit extrădările către Ucraina, de teamă că suspecții ar putea fi expuși la tratamente inumane sau degradante sau la tortură, care sunt interzise în temeiul Convenției europene a drepturilor omului.

2. -imagine fara descriere- (jan-petronski_1_87559000.jpg)

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a declarat că va continua să "exploreze posibilitățile de arestare și extrădare" a lui Petrovski și și-a exprimat certitudinea că instanța finlandeză "nu a evaluat vinovăția acestuia, ci doar condițiile de detenție".

"Suntem conștienți de problema generală privind reticența unor țări europene de a da curs cererilor de extrădare... și de percepția... că Ucraina, aflată în stare de război, ar putea să nu fie capabilă să îndeplinească toate cerințele internaționale privind condițiile de detenție", a declarat Kostin.

Cu toate acestea, autoritățile ucrainene fac eforturi pentru a-și îmbunătăți legislația, inclusiv în ceea ce privește drepturile suspecților extrădați, a spus el.

Autoritățile ucrainene l-au acuzat pe Petrovski de terorism și au cerut arestarea sa încă din 2014, când a luptat cu Rusich, un grup neonazist de sabotaj și recunoaștere a atacurilor. De asemenea, el a fost afiliat cu alte forțe paramilitare rusești în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, în timpul invaziei secrete a președintelui Vladimir Putin, pe care Kremlinul a deghizat-o ca fiind o "revoltă separatistă".

O fotografie în care Petrovski ține în mână o armă mare și stă lângă cadavrul unui soldat ucrainean și un vehicul militar în flăcări după o bătălie în satul Metalist, regiunea Luhansk, l-a făcut cunoscut în Ucraina.

Înalt, cu părul lung și o barbă scurtă, el este puternic tatuat cu simboluri de extremă dreapta. Născut în orașul siberian Irkustk în 1987, Petrovski s-a mutat ulterior împreună cu mama sa la Sankt Petersburg și apoi în Norvegia. S-a întors în Rusia ca adult și a devenit în curând co-lider al Rusich, care a fost fondat în Sankt Petersburg și a fost strâns afiliat cu grupul Wagner condus de regretatul Evgheni Prigojin.

Decizia instanței vine în contextul în care tensiunile dintre Helsinki și Moscova au crescut din cauza valului de solicitanți de azil din țările din Orientul Mijlociu și Africa care au trecut granița rusă în Finlanda. Elina Valtonen, ministrul finlandez de externe, a declarat pentru Financial Times că guvernul este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea introduce clandestin în țara sa criminali de război sau soldați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck
Dolari
Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu

pixel